Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mieso-wieprzowe

Placek po zbójnicku

atina_bc

Placek po zbójnicku pochodzi z Podhala, z Polski lub Słowacji. To nic innego jak placek ziemniaczany serwowany z gulaszem. Przewrócenie dużego placka nie jest takie proste - musi być doborze usmażony. Jeśli ktoś się obawia, że może sobie z tym nie poradzić oczywiście można upiec mniejsze placki i również podać polane gulaszem. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale za to jakie pyszne;-)

Placek po zbójnicku

Przygotować duże lub małe placki ziemniaczane z tego przepisu klik.

Składniki na gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarek
  • szklanka bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, liść bobkowy, ziele angielskie

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mąki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć a następnie dodać mięso. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i podsmażyć na łyżce masła lub odrobinie oleju. Dodać do mięsa. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na usmażonego placka ziemniaczanego nakładać porcję gulaszu i podawać.

Smacznego:-)

Placek po zbójnicku

Gulasz segetyński

atina_bc

A dzisiaj kolejne pyszne danie z czeskiej kuchni, idealnie pasujące do knedlika, o którym pisałam wczoraj. Przepis na ten prosty gulasz również podała L.e.a na forum GP. Gulasz smakował mi wyjątkowo, a już podany z knedlikiem - poezja.

Gulasz segetyński

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 ml słodkiej śmietany (najlepiej 18% i więcej, z kartonika)
  • 2 łyżki mąki
  • 40 g smalcu (Lea nie pozwoliła zmieniać na inny tłuszcz - ja jednak dałam olej )
  • 1cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa (dałam bulion grzybowy Knorra)
  • papryka mielona słodka
  • pieprz, kminek, sól

Z kostki rosołowej przygotować bulion. Drobno skrojoną cebulkę podsmażyć na smalcu (oleju), dodać pokrojone w kostkę mięso i doprawić do smaku papryką. Podsmażyć. Następnie dodać wyciśnięty czosnek, pozostałe przyprawy i zalać częścią bulionu. Dusić co jakiś czas mieszając, a w razie potrzeby dolewać bulionu.

Kapustę kiszoną poddusić osobno na smalcu (oleju) z niewielką ilością wody. Miękką kapustę dodać do mięsa. Mąkę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli (coby się śmietana nie zważyła ) i zagęścić w ten sposób gulasz.

Smacznego:-)

Gulasz segetyński

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci