Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : czekolada

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

atina_bc

Nie wiem, czy jako wielbicielka orzechów będę obiektywna, ale te ciasteczka są doskonałe. Pełne orzechów i czekolady - połączenie wyśmienite. Jakie jeszcze mają zalety ... są pysznie chrupiące i szybko się je wykonuje.

Źródło: Moje wypieki.

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 175 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g miałkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

W naczyniu wymieszać orzechy laskowe, skrobię ziemniaczaną, oba cukry, proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko, wanilię i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Odstawić na około 15 minut by ciasto zgęstniało (można wstawić do lodówki).

Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta (będzie luźne i klejące) formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, w 8 - 10 cm odstępach - podczas pieczenia mocno rosną na boki. 

Piec w temperaturze 160ºC, przez 12 - 15 minut lub do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce (będą miękkie). Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Smacznego :-)

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Mazurek dla dorosłych

atina_bc

Niedawno Monika i Basia prezentowały ciastko dla dorosłych dla mnie jest to zdecydowanie propozycja mazurkowa ;-) Kruchy orzechowy spód na to warstwa powideł, kajmak z nutą śliwkowego rumu i czekolada - całość świetnie się komponuje i rozpływa w ustach. Koło tego ciasta nie można przejść obojętnie. Do przygotowania ciasta wykorzystałam domowe powidła z węgierek, a śliwki moczyłam w rumie prawie cały tydzień - warto było i w tym przypadku nie radzę iść na skróty :-)

Mazurek dla dorosłych

 

Uwaga - śliwki należy namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni wcześniej, a najlepiej tydzień. Jeżeli korzysta się z masy kajmakowej własnej roboty należy przygotować ją dzień wcześniej.

Składniki na kruchy spód:

  • 50 g cukru jasnego trzcinowego
  • 100 g masła 
  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g mielonych orzechów
  • 1 jajko

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, orzechy, cukier, sól i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 1 godzinę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno formy wykleić ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i jeszcze raz schłodzić przez 30 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC  przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Składniki na nadzienie:

  • słoiczek powideł z węgierek
  • dwie garści suszonych śliwek macerowanych w rumie
  • 500 g masy kajmakowej
  • rum do moczenia śliwek
  • 200 g gorzkiej czekolady

Śliwki namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni, a najlepiej tydzień. Przed przygotowaniem ciasta odcedzić. Kieliszek rumu, w którym moczyły się śliwki wlać do masy kajmakowej i dokładnie wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować powidłami, na nie wyłożyć śliwki i całe ciasto zalać masą kajmakową. Wierzch polać czekoladą rozpuszczoną w 2-3 łyżkach masła.

Smacznego:-)

Mazurek dla dorosłych

Mazurek dla dorosłych

Tort Rocher

atina_bc

Na rozpoczęcie Czekoladowego Tygodnia - proponuję tort. Jak go opisać - mega słodki i mega pyszny - to cała prawda o nim:-) Nutella przełożona orzechowymi blatami bezowymi - od razu wiedziałam, że takie połączenie podbije moje serce. Tort ten przez ostatni rok piekłam na kilka różnych okazji. Bardzo wszystkim posmakował i często mnie o niego proszono. A smakuje wszystkim - dzieciom oczywiście najbardziej, ale też dorośli są zadowoleni jak mogą zjeść kawałeczek ;-) Od pewno czasu to mój pewniak na każdą okazję. Polecam :-)

Źródło: Moje wypieki.

Tort Rocher

Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 
  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaty bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując na papierze do pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową).

W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą.

Masę bezową rozdzielić pomiędzy trzy tortownice, wyrównać.

Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Dodatkowo:

  • pralinki Ferrero Rocher, do uwieńczenia tortu
  • 3 - 4 pokruszone wafelki do lodów (pominęłam)

Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort oblać czekoladowym ganache (przepis poniżej). Schłodzić. W wierzch powciskać delikatnie pralinki Ferrero Rocher. Boki można obsypać pokruszonymi wafelkami do lodów.

Schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką.

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka golden syrupu (można pominąć, ale dzięki niemu polewa się pięknie błyszczy)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce i lekko gęstniejącym polewać tort.

Smacznego :-)

Tort Rocher

Tort Rocher 

Naleśniki czekoladowe

atina_bc

W Czekoladowym tygodniu nie mogło zabraknąć czekoladowych naleśników. Naleśniki są chyba najczęściej przygotowywanym przeze mnie daniem, uwielbiamy je z synkiem. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do takich naleśników jest biały ser. Można użyć zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym, albo mascarpone. Jak kto lubi.

Źródło: Moje wypieki.

Naleśniki czekoladowe

Składniki na około 15 sztuk:

  • 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml mleka
  • 1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • szczypta soli

Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.

Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie biały ser wymieszany z cukrem waniliowym.

Smacznego :-) 

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

Sernikobrownie z nutą piernikową

atina_bc

Pomyślałam, że w okresie kiedy królują przyprawy korzenne można pokusić się o przygotowanie sernikobrownie w wersji piernikowej. Wykorzystałam przepis od dawna wykorzystywany w mojej kuchni. Do wersji czekoladowej dodałam przyprawę do piernika, a wersje serową zrobiłam z dodatkiem wanilii. Całość idealnie wpisała się w przedświąteczny czas. Ciężkie czekoladowe ciasto z posmakiem przypraw korzennych i lekka serowa warstwa. Polecam wielbicielom sernikobrownie :-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Składniki na formę 24 x 24 cm

Składniki na masę czekoladową:

  • 5 jajek
  • 130g cukru
  • 200g masła
  • 250g czekolady
  • 100g mąki
  • 20 g przyprawy do piernika

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło, czekoladę i zmiksować. Na koniec mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników dodać do powstałej masy, zamieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 500g sera twarogowego zmielonego
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maizeny (lub skrobi ziemniaczanej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować.

Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki , połączyć delikatnie obie masy.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 25-30 minut. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego:-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Sernikobrownie z nutą piernikową 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci