Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : migdaly

Panellets

atina_bc

Panellets to marcepanowe małe kuleczki pieczone w Katalonii od XVIII wieku na Dzień Wszystkich Świętych. Są mięciutkie w środku i bardzo przypominają prawdziwy marcepan. Charakterystycznym dodatkiem w tych ciasteczkach są ziemniaki. Najczęściej wykorzystuje się słodkie ziemniaki - bataty, jednak ja dodałam zwykle ziemniaki, które zostały mi z obiadu :-) Panellets najczęściej obtacza się w orzeszkach piniowych, w rozdrobnionych migdałach lub orzechach laskowych. Do masy można doda kawę lub kakao. A wiórki kokosowe można zarówno dodać do masy jak i wykorzystać do obtaczania. Jak widać możliwości jest wiele by urozmaicić przygotowywane ciasteczka :-) 

Źródło: Moje wypieki.

Panellets

Składniki na około 50 - 60 sztuk:

  • 500 g zmielonych migdałów
  • 350 - 400 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g  ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego

Do obtoczenia, wedle upodobania:

  • białko, pozostałe z ciasta, do posmarowania ciastek
  • orzeszki pini
  • posiekane migdały
  • posiekane pistacje
  • zmielone migdały
  • zmielone orzechy laskowe
  • wiórki kokosowe
  • całe migdały
  • całe orzechy laskowe
  • mak
  • kandyzowane wiśnie
  • kakao
  • cynamon... itp.

W misie miksera zmiksować puree z ugotowanych ziemniaków z cukrem - ziemniaki bardzo się rozwodnią - tak ma być. Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować do połączenia i powstania w miarę zwartej masy.

Z masy formować kulki, jak na trufelki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca można obtaczać kulki w mące pszennej. Kulki smarować lekko roztrzepanym białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych. W części ciastek po środku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane wiśnie, orzechy lub inne bakalie. 

Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego :-)

Panellets

Panellets

  Panellets

Panellets

Tarta z figami i migdałami

atina_bc

Tak jakoś ostatnio się dzieje, że najchętniej piekę tarty. Już o tym wspominałam zresztą. Czas fig przemija, ale jeszcze można się na nie natknąć w sklepach. Tym razem połączyłam je z migdałami, bo przecież mamy Orzechowy tydzień :-) Połączenie dla mnie idealne, a dodatek kardamonu przenosi delikatnie w bliskowschodnie klimaty. Podobne ciasto jadłam we wrześniu na imprezie weselnej - bardzo mi smkowała i przeczesałam internet w poszukiwaniu podobnej receptury. Udało się. Znalazłam ją na tej stronie i dostosowałam do dużego wypieku. Mnie kardamon nie przeszkadza, kapnęłam też odrobinkę wody rożanej do masy, ale jeśli nie lubicie takich smaków, możecie pominąć dodatek wody różanej i uważać z kardamonem, gdyż ma bardzo intensywny smak.

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki kardamonu
  • woda różana (opcjonalnie)

Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo cukier, jajka, migdały i kardamon. Można również dodać odrobinę wody różanej, ale nie jest to konieczne.

Gotową masą nałożyć na upieczone ciasto. Figi pokroić na ósemki i układać na wierzchu masy, lekko w nią wciskając.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut, aż nadzienie zbrązowieje. Przed wyjęciem z formy odczekać około 10-15 minut.

Smacznego:-) 

  

Orzechowy Tydzień

Tarta kajmakowa z kawową nutą

atina_bc

Niesamowicie prosta do przygotowania i mega smaczna:-) Może być tartą, może też być mazurkiem - jak kto chce. Ja ją uwielbiam i chętnie przygotowuję. zawsze poprawia mi nastrój. Masę kajmakową można przygotować samemu - gotując mleko skondensowane słodzone (jak tu lub tu), ale można również kupić gotową. Dodatek kawy fajnie łamie słodycz masy. Na spód wykorzystałam kruche ciasto z przepisu M. Roux'a.

Tarta kajmakowa z kawową nutą

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g masła
  • 100 g migdałów (do dekoracji)

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć. Odkrawać po kawałku, a każdy z nich rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać wysmarowane masłem foremki. Dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Przygotować masę. Masło utrzeć dodając masę kajmakową. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do masy. Całość wymieszać i wylać na spód ciasta. Udekorować całymi migdałami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

Tarta kajmakowa z kawową nutą

Pierniczki z Norymbergi

atina_bc

Całkiem niedawno na Moich wypiekach pojawiły się pierniczki z Norymbergi, nie mogłam się im oprzeć. Prawdę powiedziawszy, to już w zeszłym roku miałam wyszukany na nie przepis i nawet kupiłam specjalne opłatki, ale jakoś do upieczenia nie doszło. W tym roku to pierwsze pierniczki jakie upiekłam, a piekłam je już dwa razy. Za pierwszym razem nawet się nie obejrzałam, kiedy zniknęły. Bardzo proste w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku. Jedyny ich minus, to konieczność posiadania specjalnych opłatków (Oblaten), , dzięki którym nie przywierają do blaszki i dłużej utrzymują świeżość. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, więc proponuję nie wypiekać ich zbyt wcześnie, mogą nie doczekać do Świąt;) Ich charakterystyczną cechą są migdały zdobiące wierzch. 

 Pierniczki z Norymbergi

Składniki:

  • 150 g miałkiego brązowego cukru
  • 50 g płynnego miodu
  • 120 g białka
  • 250 g zmielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych, podpieczonych na suchej patelni
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy korzennej do pierników
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g masy marcepanowej, startej na tarce
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
  • 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej

Dodatkowo:

  • opłatki (oblaten) do pierniczków - u mnie o średnicy 5cm
  • migdałów bez skórki, do dekoracji

W naczyniu wymieszać białka (nie ubijać ich wcześniej) z miodem i cukrem, do połączenia. Dodać zmielone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, masę marcepanową, kandyzowane skórki z cytrusów. Dobrze wymieszać, do połączenia (można mikserem). Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać niedużo zmielonych migdałów lub mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę białka.

Na blachy do pieczenia wyłożyć opłatki. Na opłatki nałożyć ciasto o grubości około 1,2 - 1,5 cm (Dorota proponowała zostawiać wolny brzeg, gdyż pierniczek podczas pieczenia będzie rósł i przykryje cały opłatek - moje nie rosły aż tak;). W każdy pierniczek wetknąć migdał (na większe można dać po trzy, na mniejsze po jednym).

Blaszki pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny (nie przykrywając niczym), pierniczki powinny przeschnąć.

 Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut do zbrązowienia (nie za długo, by pierniczki nie były gorzkie). Podczas pieczenia 2 lub 3 razy otwierać piekarnik by wypuścić parę wodną. Po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie. Pozostawić je do przestudzenia na blaszce, następnie przenieść na kratkę. Wystudzone polukrować. Pierniczki można przechowywać przez kilka miesięcy w zamkniętym pojemniku.

Lukier:

Szklankę cukru rozprowadzić z 3 łyżki gorącej wody do otrzymania płynnej konsystencji.

Smacznego :-)

Pierniczki z Norymbergi

Pierniczki z Norymbergi  l 

Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

atina_bc

Troszkę mnie tutaj nie było, ale mam nadzieję, że wraz ze wspólnym pieczeniem Morelowej Bandy wrócę już na stałe. Basia, Majanka i Margot już opublikowały swoje wypieki, Monika też niedługo wstawi, mnie niestety przeszkodziła delegacja dlatego dzisiaj dopiero prezentuję morelowy wypiek. Skusiłam się na tartę czekoladowo - migdałową, którą kiedyś prezentowały Margot i Majanka. Ciasto jest przepyszne - migdałowy krem, morele a całość otoczona czekoladowym kremem. Radość wspólnego pieczenie bezcenna.

 Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

Składniki na krem:

  • 150 g drobno zmielonych migdałów
  • 150 g masła w pokojowej temperaturze
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka jasnego rumu, koniaku lub brandy (zapomniałam dodać)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. następnie porcjami dodawać migdały i jajka (po jednym). Gdy masa stanie się jednorodna, wlać esencję waniliową, wymieszać. Dodać skrobię, ponownie wymieszać.
Masę nałożyć do miski, nakryć ją folią i wstawić do lodówki. Krem powinien zgęstnieć i zastygnąć. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko + jedno żółtko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • morele - około 400 g

Z podanych składników (za wyjątkiem moreli) przygotować klasyczne kruche ciasto. Część mąki można zastąpić mielonymi migdałami. Można też dodać otartą skórkę z pomarańczy. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Formę do tarty wysmarować masłem, można też na dnie rozłożyć papier do pieczenia. tak przygotowana formy wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 10 - 15 minut.

W tym czasie przygotować morele - umyć je, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować.
Do wyklejonej ciastem formy przełożyć schłodzony krem migdałowy do 2/3 wysokości formy (nie wyżej, bo w czasie pieczenia urośnie), wygładzić powierzchnię i ułożyć na niej połówki moreli.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170ºC przez około 40 - 50 minut.
Przez 15 minut studzić w formie, a następnie wyjąć i całkowicie ostudzić na kratce.

Smacznego :-)

 Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

morelkowo brzoskiwniowo  Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci