Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : por

Sałatka ziemniaczana z porem

atina_bc

Prosta sałatka, świetnie pasująca do mięs i dań z grilla. Można powiedzieć, że jest bogatszą wersją surówki z pora. Przepis od Dorotus z Magii Smaków.

Sałatka ziemniaczana z porem

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki octu winnego
  • około 5 porów (350g jasne części)
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • 1,5 szklanki majonezu, lub więcej wedle upodobań
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie do miękkości (uważać, by nie gotować za długo by się nie rozsypywały). Odcedzić, pokroić na większe kawałki, wystudzić.

Ziemniaki wyłożyć na tacę, pokropić octem, schłodzić w lodówce.

Pory pokroić na drobne plasterki, dodać do ziemniaków, razem z pietruszką i majonezem; doprawić. Delikatnie wymieszać.

Sałatka jest najlepsza podawana na zimno.

Smacznego :-)

Sałatka ziemniaczana z porem

Flamiche

atina_bc
WeekendowaPiekarnia

Upiekłam oczywiście produkt uboczny ostatniego wydania Weekendowej Piekarni. czyli wykorzystałam pozostałą część pate fermentee. Jak sie dowiedziałam u Gospodarnej Narzeczonej Flamiche to rodzaj "białej pizzy" z okolic Szampanii i Lotaryngii, podobno dużo starszy od słynnej włoskiej siostry. Mnie bardzo smakował te placek, gdyż w smaku przypominał mi moją ulubioną tarte porową. Do przepisu wprowadziłam nieznaczne zmiany i z nimi właśnie go podaję. Oryginalnie przepis Richarda Bertineta.

Flamiche

Składniki na spód placka:

  • 5 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki
  • 5 g soli zwykłej
  • 175 g wody

W misce wymieszać mąkę i drożdże, dodać sól i wodę. Wyrobić ciasto metodą Bertineta (lub mikserem około 10 minut: 3 minuty (1) - 5 minut (1) - 2 minuty (2)). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrastania w temperaturze pokojowej na 6 godzin lub w lodówce na noc (maksymalnie na 48 godzin). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli ciasto dojrzewało w lodówce należy je wyjąć na godzinę przed wyrabianiem chleba.

Składniki na nadzienie:

  • 100g boczku lub pancetty w plasterkach
  • 1 średni por
  • 1 jajko
  • 100g gęstej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • ewentualnie starty gruyere i pokrojone oliwki na wierzch

Pory pokroić na cienkie plasterki, boczek na paseczki. Do rondelka wrzucić boczek (jeżeli jest mało tłusty można podlać oliwą). Kiedy się przyrumieni, wyłożyć go na talerz, a do rondla wrzucić pory, kiedy nabiorą koloru i zmiękną, zdjąć z ognia. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodajemy przestudzony boczek i pory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i pieprzem cayenne.

Dużą formę do pizzy lub formę do tarty posmarować oliwą. Ciasto spłaszczyć i wyłożyć nim formę . Na wierzch wyłożyć przygotowane nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Posypać oliwkami i tartym serem.

Piec w temperaturze 230ºC przez 15-20 minut. Można w trakcie obrócić formę o 18oº. Ciepły placek wyłożyć na kratkę, chwile przestudzić i podawać.

Smacznego:-)

Flamiche

Surówka z pora i jabłka

atina_bc

Jak tylko Cudawianka zamieściła u siebie ten przepis wiedziałam, że z niego skorzystam. Oczywiście nie zawiodłam się surówka jest pyszna. Ja podawałam ją do potraw z grilla.

Surówka z pora i jabłka

Składniki:

  • 1 większy por (biała część)
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżeczki majonezu

Pora umyć i bardzo drobno pokroić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z porem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem, a potem połączyć z majonezem do smaku. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na chwile do przegryzienia się.

Smacznego:-)

Rożki z kurczaka i parmezanu

atina_bc

Wykorzystując przepis z opakowania ciasta filo przygotowałam pyszne trójkąty podobne do tiropitakii, ale z innym nadzieniem. Z takim nadzieniem trójkąty są bardzo syte i świetnie smakują podawane na ciepło z sosem tzatziki.

Rożki z kurczaka i parmezanu

Składniki:

  • 300 g ciasto filo
  • 3 filiżanki drobno pokrojonych filetów z kurczaka z kurczaka gotowanego lub pieczonego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 filiżanka startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suchego
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz gałka muszkatołowa - do smaku
  • rozpuszczone masło lub oliwa z oliwek - do smarowania ciasta

Cebulę i pora drobno pokroić i wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażyć na maśle, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać mąkę i mieszając powoli wlewać mleko. Przyprawić  gałką muszkatołową i pieprzem. Gotować krótko, tylko do momentu aż sos zgęstniej - cały czas mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Powstały sos przelać do miski, dodać kurczaka, parmezan, tartą bułkę, lekko ubite jajka i oregano - całość dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ciasto filo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować oliwą, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu.

Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią.

Składniki na sos tzatziki:

  • ogórek szklarniowy
  • 3 ząbki czosnku - wycisnąć
  • sól (vegeta)
  • jogurt typu greckiego (gęsty)

Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić, a następnie odcisnąć wodę. Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.

Smacznego:-)

Rożki z kurczaka i parmezanu
Rożki z kurczaka i parmezanu

Sałatka z porem i pieczarkami

atina_bc

Tym razem pyszna sałatka jaką już jakiś czas temu widziałam u Evenki - Arabeski.

Sałatka z porem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 por
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 - 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie trochę musztardy

Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu (do momentu kiedy płyn wyparuje), ostudzić. Jajka i ogórki pokroić w kostkę, a pora nieco drobniej. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami, odcedzoną kukurydzą, majonezem, musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Smacznego:-)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci