Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mak

Likier makowy

atina_bc

Na forum Cincin trwa właśnie Weekend Makowy. Miałam jeszcze troszkę masy makowej, która wymagała szybkiej utylizacji, więc postanowiłam coś przygotować. Wybór padł na likier makowy z przepisu Caritki. Bardzo mnie zaintrygował mak w likierze, bo takiego to jeszcze nie widziałam. Likier wychodzi pyszny, choć nie każdemu pewnie spasuje. Mak oczywiście plącze się między zębami, jak to z makiem bywa, jednak mnie nie przeszkadzał. I przed wypiciem warto zamieszać, bo mak opada na dno, ale to tylko drobne niedogodności. Cukier radzę dodawać do smaku, gdyż dużo zależy od tego jak słodką mieliśmy masę makową. Spirytus również można pominąć, wtedy likier będzie słabszy.

Likier makowy

Składniki:

  • 250 g gotowej masy makowej (bez bakalii i bez innych dodatków)
  • 250 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml wódki
  • około 80 ml spirytusu (opcjonalnie, dla wzmocnienia likieru)

Masę makową i mleko zagotować, Cały czas mieszać i uważać, by się nie przypaliło (łatwo przywiera do dna). Ściągnąć z gazu i ostudzić.

Żółtka i cukier puder utrzeć na jednolitą masę. Dodać mieszankę makowo - śmietankową, wymieszać. Stopniowo dolewać wódkę tak, aby likier miał kremową konsystencje. na końcu dodać spirytus.

Jeśli likier wyjdzie zbyt gęsty lub jeszcze dla nas za słodki, można dolać trochę mleka i ewentualnie odrobinę wódki (spirytusu).

Przelać do wyparzonych butelek, mocno zakręcić i schłodzić. Przed podaniem butelkę należy mocno wstrząsnąć.

Smacznego:-)

Likier makowy

 

Makowczyki

atina_bc

Makowczyki - malutkie drożdżówki z makiem i wiśniami. Bardzo fajne i smaczne połączenie i choć ja sama nie przepadam za makowymi wypiekami, to te małe drożdżówki bardzo mi smakowały. Całość można jeszcze uzupełnić lukrem, ja jednak z tego zrezygnowałam. Inspirowane przepisem znalezionym na Kwestii Smaku.

 Makowczyki

Składniki na ciasto:

  • 3 duże żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki pszennej, np. tortowej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g masy makowej
  • 80 g mielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g wiśni (mogą być świeże, mrożone lub z zalewy)

Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać mleko, drożdże (jeśli używa się świeżych drożdży należy wcześniej przygotować z nich rozczyn) i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera służącym do wyrabiania ciasta. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie: Wiśnie wyjęte z zalewy osuszyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać masę makową z mielonymi orzechami lub migdałami.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Na połowie paska (zostawiając z brzegu niewielki margines) ułożyć nadzienie z masy makowej a na wierzch wyłożyć wiśnie. Następnie pozostałą częścią przykryć nadzienie i zlepić końce ciasta na całej długości łączenia. Powstanie długi rulon, ułożyć go zlepieniem (łączeniem) do dołu, a potem pociąć na małe (około 5 cm) kawałki. Makowczyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka lub rozpuszczonym masłem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 25 minut aż ciasto nabierze złotawego koloru. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Makowczyki

Makowczyki

Kruche babeczki z makiem

atina_bc

Pyszne, kruche, delikatne - tak w skrócie można powiedzieć o tych babeczkach. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a są niezwykle smaczne. Kruche ciasto i masa makowa z bakaliami stanowią świetne połączenie. Umieszczenie na górze gwiazdek i choinek, nadało babeczkom świątecznego charakteru. Wyglądają niezwykle kusząco i chętnie się po nie sięga. Masę makowa można przygotować samemu, ale jeśli komuś zależy na szybkości, można dać również kupną. Gotową masę makową dobrze jest jednak wzbogacić o bakalie. Świetny deser nie tylko na świąteczny stół. Przepis znalazłam u Ani.

Kruche babeczki z makiem

foremki na babeczki o średnicy 7 cm i wysokości 3cm

Składniki na około 18 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na nadzienie makowe:

  • 2 szklanki mielonego maku (może być gotowy mielony)
  • 1/2 szklanki migdałów posiekanych na kawałki lub płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonych moreli, pokrojonych na drobniejsze kawałki
  • miód do smaku
  • 1 jajko

Przygotowanie masy makowej:

Mak zalać (w małym rondelku) wrzątkiem. Wody wlać tyle ile wchłonie mak. Mak ma być wilgotny ale nie rzadki! Mak postawić na niewielkim ogniu i dodawać stopniowo miód (do smaku). Gdyby masa była dla Was mało słodka, dosłodźcie ją cukrem pudrem – duża ilość miodu może zbyt mocno rozrzedzić masę. Do masy makowej dodać migdały i pozostałe bakalie. Odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajko i całość dokładnie wymieszać. Jeżeli używamy gotowej masy makowej, pomijamy jej gotowanie, i przechodzimy do etapu, w którym dodaje się bakalie.

Przygotowanie babeczek:

Masło razem z mąką posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami -tak aby utworzyły się duże okruchy. Na środku zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Z ciasta odłożyć 1/4 porcji na wycięcie gwiazdek. Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm, wykrawać krążki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Foremki uprzednio wysmarować tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Z pozostałego ciasta wykrawać gwiazdki lub inne zdobienia do przykrycia nadzienia.

Wylepione foremki wypełnić masą makową. Na wierzchy ułożyć wycięte gwiazdki i wstawić do lodówki na pół godziny.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 - 190 C, przez około 20 minut - do zrumienienia brzegów babeczek. Babeczki wyjąć delikatnie z foremek, gdy będą jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Kruche babeczki z makiem

Kruche babeczki z makiem

Likier makowy

atina_bc

Na forum Cincin trwa właśnie Weekend Makowy. Miałam jeszcze troszkę masy makowej, która wymagała szybkiej utylizacji, więc postanowiłam coś przygotować. Wybór padł na likier makowy z przepisu Caritki. Bardzo mnie zaintrygował mak w likierze, bo takiego to jeszcze nie widziałam. Likier wychodzi pyszny, choć nie każdemu pewnie spasuje. Mak oczywiście plącze się między zębami, jak to z makiem bywa, jednak mnie nie przeszkadzał. I przed wypiciem warto zamieszać, bo mak opada na dno, ale to tylko drobne niedogodności. Cukier radzę dodawać do smaku, gdyż dużo zależy od tego jak słodką mieliśmy masę makową. Spirytus również można pominąć, wtedy likier będzie słabszy.

Likier makowy

Składniki:

  • 250 g gotowej masy makowej (bez bakalii i bez innych dodatków)
  • 250 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml wódki
  • około 80 ml spirytusu (opcjonalnie, dla wzmocnienia likieru)

Masę makową i mleko zagotować, Cały czas mieszać i uważać, by się nie przypaliło (łatwo przywiera do dna). Ściągnąć z gazu i ostudzić.

Żółtka i cukier puder utrzeć na jednolitą masę. Dodać mieszankę makowo - śmietankową, wymieszać. Stopniowo dolewać wódkę tak, aby likier miał kremową konsystencje. na końcu dodać spirytus.

Jeśli likier wyjdzie zbyt gęsty lub jeszcze dla nas za słodki, można dolać trochę mleka i ewentualnie odrobinę wódki (spirytusu).

Przelać do wyparzonych butelek, mocno zakręcić i schłodzić. Przed podaniem butelkę należy mocno wstrząsnąć.

Smacznego:-)

Likier makowy

 

Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

atina_bc

Chodziło za mną połączenie sera i maku. Kiedy zobaczyłam ten sernik u Asi z Kwestii Smaku, wiedziałam, że właśnie to chciałabym zjeść. Połączenie masy makowej naszpikowanej bakaliami i sernika - pycha. Sernik mi pękł w trakcie studzenia - nie wiem dlaczego, ale był tak pyszny, że musiałam go Wam pokazać.

Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

Składniki na tortownicę 26 cm

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera śmietankowego (dałam wiaderkowy Piątnicy)
  • 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (dałam 5 łyżek soku z pomarańczy)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%

Składniki na masę makową:

  • 250 g gotowej masy makowej
  • około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g)
  • 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
  • 70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Do misy miksera włożyć ser, maizenę i skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.

Do misy włożyć masę makową z bakaliami, maizenę oraz cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno dodawać jajka - cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą.

Masę makową wykładać na masę serową po 1 - 2 łyżki, następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem (trzonkiem od drewnianej łyżki), delikatnie mieszając miejscami masy. Na dno piekarnika lub dolną kratkę (ale nie na blachę!) wstawić naczynie (formę, blaszkę) z gorącą wodą. Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika.

Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut, później obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 80 - 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc.

Smacznego:-)

Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci