Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : platki-owsiane

Krajanka serowo-dyniowa

atina_bc

Jest kilka takich zabaw w roku, które bardzo lubię i ich nie opuszczam. Do nich właśnie zalicza się Festiwal Dyni, jak co roku organizowany przez Beę. Dwa lata temu po raz pierwszy spróbowałam dyni i ... i bardzo ją polubiłam. Teraz wiem, że mogą one mieć różne smaki i nie kupuję już pierwszej lepszej, tylko albo szukam takiej, która mi smakuje, albo jakiejś nowej. Niestety u nas dynie nie cieszą się wielką popularnością i na targu dominuje jeden, góra dwa gatunki dyni. Nie mniej jednak udało mi się kupić kilka ładnych dyń i w najbliższym tygodniu zaprezentuję to, czym w tym roku się zajadam. Na sam początek będzie pyszna krajanka, która bardzo posmakowała wszystkim domownikom. Jest ona połączeniem pysznie chrupiącego spodu i masy serowej, a całość wspaniale uzupełnia chrupiąca orzechowa posypka. Przepis na tę krajankę podała Bajaderka w serwisie Mniammniam. Krajankę przygotowałam w towarzystwie Cudawianki i Majanki - przy okazji moje drogie, nasza kuchnia wirtualna strasznie była zakurzona;))) Bardzo Wam dziękuję za wspólne pieczenie:)

Krajanka serowo-dyniowa

Składniki na formę 23x23 cm

Składniki na spód ciasta:

  • 1 szklanka maki
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 115g bardzo zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

Składniki na masę serowo-dyniową:

  • 225g serka Philadelphia, temperatura pokojowa (dałam wiaderkowy, do serników)
  • 3/4 szklanki przecieru z dyni*
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru

Składniki na górną warstwę:

  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

Przygotować spód ciasta. W malakserze zmiksować masło, mąkę, cukier i sól, aż powstaną spore okruszki. Następnie dodać drobno posiekane orzechy, płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Do przygotowanej formy wsypać 3 1/2 szklanki powstałych okruszków i wylepić nimi dno. Pozostałe okruszki rozsypać na płaskiej blasze i piec przez około 10 minut - do lekkiego zrumienia. Od czasu do czasu należy je lekko zamieszać. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze.

Spód ciasta upiec na lekko rumiano, przez około 10-15 minut. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.

W czasie kiedy spod się piecze, przygotować masę serowo-dyniowa. Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę i wylać na jeszcze ciepły spod. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie w środku a brzegi zaczną się lekko unosić.

Przygotować warstwę wierzchnią. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilia, rozprowadzić równo na gorącym cieście. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 5 minut. Ciasto wystudzić na drucianej siateczce.

Zimne ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko je wciskając w masę. Ciasto schłodzić w lodowce, a potem pokroić na kwadraty.

Smacznego:-)

* Przygotowanie przecieru z dyni. Dynię obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200ºC, przez około 30 minut, do miękkości. Następnie zmiksować lub rozdrobnić widelcem.

Krajanka serowo-dyniowa



Granola cynamonowa

atina_bc

Festiwal płatków owsianychMajowe sniadanie

Przygotowując tę granolę bazowałam na przepisie Cudawianki, jednak w trakcie przygotowania dokonałam kilku zmian i chyba w zasadzie wyszła inna granola, ale skoro nadal czuć w niej cynamon nazwę pozwoliłam sobie zostawić. Całość wyszła dość ciemna, ale to chyba zasługa ciemnego cukru, który zastosowałam i możliwe, że zbyt długo była w piekarnika aczkolwiek w smaku tego nie czuć;-)

Granola cynamonowa

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka migdałów w płatkach
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1 szklanka włoskich orzechów
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (ciemnego)
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Cukier wymieszać w misce z cynamonem. Następnie wsypać płatki owsiane, pestki słonecznika, orzechy pokrojone na pół oraz migdały.

Na małym gazie w rondelku rozgrzać olej, połączyć go z syropem z agawy. Dokładnie wymieszać. Polać tą miksturą zawartość miski. Wszystko razem wymieszać. Formę wyłozyć papierem do pieczenia, a następnie wysypać granole.

Zapiekać przez 25 minut w 180ºC. Przemieszać w trakcie zapiekania przynajmniej raz. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć granole do pojemnika i wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Przechowywać w puszce lub słoiku.

Smacznego:-)

Bułki owsiane

atina_bc
WeekendowaPiekarniapogodzinach

A dzisiaj drugie zadanie z Weekendowej Piekarni po godzinach. Tym razem Tatter wybrała przygotowanie ciasta, z którego mozna upiec bułeczki lub chlebek. Ja zdecydowałam sie na bułki. Ciasto proste w przygotowaniu, rosnące spokojnie przez noc w lodówce i bardzo przyjemne w obróbce. Nic złego nie mogę na jego temat powiedzieć. Bułeczki wyszły pyszne i żadna mi nie pękła, tylko wszystkie ładnie wyrosły. Przepis do drugiego wydania WP po godzinach pochodzi z książki J. Hamlemana "Bread" p. 234.

Bułki owsiane

Składniki:

  • 375g białej pszennej mąki chlebowej (wysokoglutenowej np. Manitoba)*
  • 125g mąki pszennej razowej (100%)
  • 83g płatków owsianych
  • 313g wody (o temperaturze 24ºC)
  • 50g mleka
  • 33g płynnego miodu
  • 33g oleju roślinnego
  • 11g soli
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant
  • dodatkowo płatki owsiane do obtoczenia

Na początek płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut. Gdy zmiękną, dają się łatwo rozgnieść pomiędzy palcami. Do płatków dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść średnio luźne ciasto, delikatnie lepkie od miodu. Miskę z ciastem zakryć folią, zostawić na 45 minut na kuchennym stole, po czym włożyć ją na noc do lodówki (4ºC). Pobyt w chłodzie pozwala ciastu wzbogacić smak jak również przedłużyć późniejsze przechowywanie pieczywa. Zimne ciasto kilkakrotnie odgazowywać w trakcie wyrastania (pierwsze kilka godzin).

Następnego dnia, po ogrzaniu (1-2 godziny w temperaturze pokojowej) podzielić ciasto na 12 równych części, lekko ukształtować, ułożyć zlepieniami w górę, zakryć i zostawić na 20 minut. Uformować sprężyste bułeczki, wierzchy maczać w wodzie, a następnie w rozsypanych na tacy płatkach owsianych. Ułożyć na blasze i pozostawić na 1 - 1½ godziny w 24ºC.

Piec w temperaturze 240ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220ºC i dopiekać jeszcze przez 10-15 minut.

Można również z ciasta upiec dwa średnie bochenki (w foremkach lub free-style) - procedura jak wyżej, jedynie wydłużyć czas pieczenia.

Smacznego:-)

Bułki owsiane

Batony śniadaniowe

atina_bc

Kolejny przepis Nigelli , który przetestowałam wspólnie z Cudawianką i Majanką. Tym razem jestem bardzo zadowolona z efektu - batoniki są pyszne i zdrowe. Lekko klejące, ale miękkie i sycące. A przede wszystkim są bardzo zdrowe – tyle w nich nasion i moja ulubiona żurawina. Świetnie się dzisiaj sprawdziły jako szybkie śniadanie. Zastosowałam się do rad Dorotus i masy nie wciskałam w dno, tylko ją rozłożyłam i delikatnie wyrównałam. Moje batony są nieco wyższe, gdyż miałam odrobinkę mniejszą formę niż podana w oryginalnym przepisie. Poniżej podałam jednak wymiary sugerowane przez Nigellę. Przepis pochodzi z 'Nigella Express'.

Batony śniadaniowe

Składniki na formę 23x33 cm:

  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
  • 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
  • 125 g niesolonych fistaszków

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będą zbyt twarde), wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.

Smacznego :-)

Batony śniadaniowe

Ciasteczka dyniowo - owsiane z orzechami i żurawiną

atina_bc

 Rozpoczyna się kolejna zabawa, tym razem Orzechowy Tydzień. Moją pierwszą propozycją będą wypatrzone u Evenki - Arabeski ciasteczka dyniowo - owsiane. Wybrał je mój synek, który koniecznie chciał upiec ciasteczka z rodzynkami. Niestety jak byliśmy w sklepie pomyliły mi sie opakowania i zamiast kupić rodzynki kupiłam żurawinę;) Ciasteczka są proste w wykonaniu, mięciutkie i bardzo smaczne. Dla tych którzy nie lubią dyni, proponuję zastąpić ją marchewką myślę, że ciasteczka na tym nie stracą.

Ciasteczka dyniowo - owsiane z orzechami i żurawiną

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1½ szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250 g masła
  • ½ szklanki cukru białego
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanki puree z dyni
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ¾ szklanki żurawiny

Dynię ugotować i zrobić z niej puree. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, sodą, cynamonem i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać dynię, jajko i ekstrakt waniliowy - zmiksować. Wsypać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy i żurawinę. Gotową masę kłaść łyżką na lekko natłuszczoną lub wyścieloną pergaminem blachę.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 - 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 2 minuty, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego:-)

Ciasteczka dyniowo - owsiane z orzechami i żurawiną



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci