Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kapusta

Tartaletki z kapustą i grzybami

atina_bc

Tartaletki z kapustą i grzybami mogą być pyszną alternatywą dla pasztecików i doskonale się sprawdzą jako przekąska na imprezie. Idealnie pasuje do nich szklaneczka czerwonego barszczu.

Tartaletki z kapustą i grzybami

Składniki na około 8 tartaletek.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, odrywać po kawałku i wykładać nim foremki na tartaletki. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Następnie rozłożyć na nim papier do pieczenia i wysypać grochem. Cześć ciasta pozostawić do dekoracji. 

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut - po 10 minutach usunąć groch i piec, aż ciasto będzie złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na farsz (można przygotować dzień wcześniej):

  • 500 g pieczarek
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować minimum 1 godzinę, aż kapusta zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie porządnie odcisnąć wodę. Drobno posiekać.
Cebulę i pieczarki obrać, i osobno dość drobno posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie włożyć pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając, aż pieczarki zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, smażyć razem kilka minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Przygotowany farsz nakładać do tartaletek. Na wierzchu ułożyć paski wycięte z pozostałego ciasta i podarować je rozstrzelany jajkiem. 

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut, do zezłocenia.

Smacznego :-) Tartaletki z kapustą i grzybami

 

 

Łazanki

atina_bc

Łazanki to rodzaj makaronu w formie małych kwadracików. W kuchni polskiej łazanki najczęściej podaje się z kapustą i grzybami. Oczywiście jest wiele przepisów na ich przygotowanie. Niektórzy podają je z kapustą kiszoną, niektórzy białą, a jeszcze inni mieszają oba rodzaje kapusty. Ja najbardziej lubię z dodatkiem kapusty białej, pieczarek i kiełbasy. I właśnie taki przepis Wam dzisiaj prezentuje.

Łazanki

Składniki:

  • główka białej kapusty, taka około 1 1/2 kg
  • 400 g pieczarek
  • 300 g kiełbasa podwawelska
  • cebula średnia
  • 250 g makaronu łazanki
  • sól, pieprz

Białą kapustę umyć, wyciąć z niej głąb i pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia bobkowego. Pokrojoną kapustę wrzucić na osolony wrzątek i gotować na półtwardo - około 15 minut (od momentu zagotowania). Odcedzić i usunąć z niej liść bobkowy i ziele angielskie.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju. Jeśli jest dużo płynu, należy zwiększyć ogień i podsmażyć, aby odparować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić na półplasterki lub ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę i przesmażyć. Następnie dodać cebulę i chwilę smażyć, aż cebula zmięknie.

Makaron na łazanki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić (makaron zagotować i odcedzić tuż przed dodaniem do kapusty, jeżeli po ugotowaniu będzie zbyt długo leżał, to się bardzo poskleja).

Na dno duże garnka wlać około 2 łyżek oleju, postawić go na gazie, kiedy olej się rozgrzeje dodać kapustę, kiełbasę z cebulą, pieczarki i makaron. Całość dokładnie wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu przez około 10 – 15 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło. Przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego:-)

Łazanki

Łazanki 

Bigos

atina_bc

Bigos, to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej. Jest to również tradycyjne danie dla  kuchni litewskiej i białoruskiej. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu ale wszystkie opierają się na tych samych podstawowych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno pokrojona kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo - im dłużej, tym lepiej, a z każdym dniem bigos staje się smaczniejszy. Smak bigosu zależy w dużym stopniu od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Bigos tradycyjnie serwuje się jako przystawkę gorącą lub przekąskę, a podaje z pieczywem. Przepis znalazłam u Majanki, a pochodzi on z książki Elżbiety Adamskiej "Kuchnia polska i światowa".  

Bigos

Składniki na bardzo duży gar:

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 1/2 kg kapusty świeżej
  • około 1 kg mięsa i wędlin (dowolna kombinacja: boczku wędzonego, kiełbasy podwawelskiej, szynki, pieczonego schabu, karkówki).
  • 7-8 suszonych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki miodu pitnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • kilka ziarenek jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • sól, pieprz, chilli

Dzień I

Namoczyć grzyby (jeśli są całe powinny się moczyć całą noc, jeśli pokrojone, wystarczy godzina). Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru wody i przepłukać, by bigos nie był zbyt kwaśny. Następnie włożyć ją do dużego garnka, nalać tyle wody, by przykryła kapustę i zagotować. Spróbować, jeśli woda nadal jest bardzo kwaśna, to ją odlać, nalać świeżej i ponownie zagotować.

Świeżą kapustę posiekać dość drobno i dodać do kiszonej kapusty. Cebule drobno posiekać. Oliwę wlać na patelnię i udusić drobno pokrojone cebule. Dodać pokrojone w kostkę wędliny, mięso i podsmażyć. Do garnka z kapustą dodać podsmażone cebule wraz z wędlinami i mięsem, grzyby, listki laurowe, bulion grzybowy. Gotować przez około 2 godziny na małym ogniu, pod przykryciem.

Dzień II

Śliwki suszone namoczyć w wodzie.

Bigos gotować około 1 godzinę, potem dodać namoczone wcześniej suszone śliwki (pokrojone, bez pestek), łyżkę powideł śliwkowych oraz przyprawy: jałowiec, majeranek, kminek, miód, sól, pieprz i chilli. Gotować na małym ogniu jeszcze około pół godziny. Odstawić, by składniki się przegryzły.

Najlepiej bigos smakuje po podgrzaniu.

Smacznego :-)

Bigos

Bigos

Surówka z kiszonej kapusty

atina_bc

To moja ulubiona surówka do smażonych ryb, a jednocześnie obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Taka prosta, zwyczajna, pyszna.

 Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 duża marchewka
  • 2 - 3 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki kminku mielonego (można dać cały)

Kapustę lekko odcisnąć z soku i pokroić (nie siekać drobno). Dodać marchewkę startą na drobnych oczkach oraz jabłko obrane i starte na grubych oczkach. Wymieszać. Posypać kminkiem i cukrem. Wymieszać.

Smacznego:-)

Surówka z kiszonej kapusty  Surówka z kiszonej kapusty

Kapustové halušky

atina_bc

Niedawno przygotowywałam bryndzowe haluszki. Zaraz potem Basia namówiła mnie na haluszki z kapustą mówiąc, że są pyszne. Podesłała również kilka przepisów - Basiu bardzo dziękuję:* Potem dołączyły do nas pozostałe dziewczyny Ala, Madzia i Monika. Ala od razu ochrzciła nas jako "piątka wspaniałych";-) I tak oto w ostatni weekend nasza piątka przygotowała te kluseczki. Są pyszne. Bardzo mi smakowały, lekko podsmażona kapusta, boczek no i kluseczki - pyszne połączenie. Do przygotowania haluszków dobrze jest mieć specjalne sitko, to ułatwia ich przygotowanie. Przygotowując to danie dobrze jest zacząć od kapusty i w trakcie jak będzie się smażyła przygotować kluski. Przygotowując kapustové halušky opierałam się głównie na przepisie ze strony Mňamoty . Przepis na kluski podobnie jak w przypadku ich bryndzowej wersji pochodzi od Basi. Dziewczynki bardzo dziękuję za wspólne gotowanie i mam nadzieję, że nie ostatnie w tym gronie:*

Kapustové halušky

Składniki (około 4 porcje):

  • 750g obranych ziemniaków
  • 250g mąki (pół  na pół mąka pszenna i drobny grysik)
  • duża szczypta soli
  • 1 cebula
  • 250g boczku
  • 400 g kiszonej kapusty

Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Kapustę kiszoną pokroić i wrzucić na patelnie. Całość smażyć przez około 10 - 15 minut.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, bądź zmielić w maszynce do ziemniaków. Gdy ziemniaki są bardzo wodniste, zlać odrobinę soku, ale nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt twarde. Następnie posolić, dodać mąkę i całość wymieszać. Na lekko osolona gotująca się wodę przecierać halušky przy pomocy specjalnego sitka, bądź odcinać po kawałeczku ciasto umieszczone na drewnianej deseczce. Kluseczki wyławiać gdy wypłyną na powierzchnie.

Ugotowane kluski wrzucić na patelnię, wymieszać z kapustą, chwilkę podsmażyć i podawać.

Smacznego:-)

Kapustové halušky

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci