Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : owoce

Torta Margherita z brzoskwiniami

atina_bc

Jedno z najprostszych ciast jakie piekłam. Delikatne, puszyste w środku - przypominające biszkopt z owocami. Zaintrygowało mnie, kiedy przeczytałam, że jest to tradycyjny 120-letni  włoski przepis, którego autorem jest Pellegrino Artusi. Lubię testować takie stare przepisy:-) I nie zawiodłam się, gdyż ciasto bardzo mi posmakowało. Myślę, że w cieście tym świetnie sprawdzą się również królujące obecnie śliwki.

Źródło: Moje wypieki.

Torta Margherita z brzoskwiniami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • świeżo otarta skórka z cytryny
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 duże brzoskwinie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać żółtka i ubić. Dodać skórkę z cytryny i ubić do połączenia. Bezpośrednio do misy z ubitymi jajkami przesiać skrobię ziemniaczaną i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

Brzoskwinie odpestkować, pokroić na niezbyt grube plasterki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać plasterki brzoskwiń, jeden obok drugiego.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Torta Margherita z brzoskwiniami

Rustykalna tarta z figami

atina_bc

Świeże figi pojawiły się ostatnio w sklepach i to w całkiem przystępnej cenie pomyślałam więc, że można by przetestować kilka przepisów, które już od jakiegoś czasu siedzą w moich notatkach. Na pierwszy ogień poszła tarta rustykalna, którą wypatrzyłam tutaj -klik. Z tego przepisu wzięłam pomysł na przygotowanie nadzienia, natomiast spód tarty przygotowałam ze sprawdzonego już przepisu na rustykalną tartę z jabłkami. Całość bardzo mi posmakowała. Moim zdaniem listki mięty idealnie komponują się z figami i dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Rustykalna tarta z figami

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 świeżych fig, pociętych w plastry
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • kilka listków mięty
  • 1 - 2 łyżki płatków migdałowych

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (ja rozwałkowuje już na papierze do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.

Na cieście układać pokrojone figi zostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Na figach rozłożyć listki mięty i płatki migdałowe, posypać równomiernie 1 łyżką cukru i polać miodem.

Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - cały urok w tym, by równo nie było. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem jasnym trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.

Smacznego:-) 

Rustykalna tarta z figami

Rustykalna tarta z figami

Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

atina_bc

Troszkę mnie tutaj nie było, ale mam nadzieję, że wraz ze wspólnym pieczeniem Morelowej Bandy wrócę już na stałe. Basia, Majanka i Margot już opublikowały swoje wypieki, Monika też niedługo wstawi, mnie niestety przeszkodziła delegacja dlatego dzisiaj dopiero prezentuję morelowy wypiek. Skusiłam się na tartę czekoladowo - migdałową, którą kiedyś prezentowały Margot i Majanka. Ciasto jest przepyszne - migdałowy krem, morele a całość otoczona czekoladowym kremem. Radość wspólnego pieczenie bezcenna.

 Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

Składniki na krem:

  • 150 g drobno zmielonych migdałów
  • 150 g masła w pokojowej temperaturze
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka jasnego rumu, koniaku lub brandy (zapomniałam dodać)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. następnie porcjami dodawać migdały i jajka (po jednym). Gdy masa stanie się jednorodna, wlać esencję waniliową, wymieszać. Dodać skrobię, ponownie wymieszać.
Masę nałożyć do miski, nakryć ją folią i wstawić do lodówki. Krem powinien zgęstnieć i zastygnąć. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko + jedno żółtko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • morele - około 400 g

Z podanych składników (za wyjątkiem moreli) przygotować klasyczne kruche ciasto. Część mąki można zastąpić mielonymi migdałami. Można też dodać otartą skórkę z pomarańczy. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Formę do tarty wysmarować masłem, można też na dnie rozłożyć papier do pieczenia. tak przygotowana formy wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 10 - 15 minut.

W tym czasie przygotować morele - umyć je, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować.
Do wyklejonej ciastem formy przełożyć schłodzony krem migdałowy do 2/3 wysokości formy (nie wyżej, bo w czasie pieczenia urośnie), wygładzić powierzchnię i ułożyć na niej połówki moreli.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170ºC przez około 40 - 50 minut.
Przez 15 minut studzić w formie, a następnie wyjąć i całkowicie ostudzić na kratce.

Smacznego :-)

 Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

morelkowo brzoskiwniowo  Tarta czekoladowa z kremem migdałowym i morelami

Kruche babeczki z owocami

atina_bc

Od zawsze uwielbiałam babeczki z kremem budyniowym i owocami. Czy może być coś pyszniejszego. Taki deser zawsze świetnie się sprawdza - kruche ciasto, owoce - całość jest lekka i bardzo dekoracyjna. Ciasto przygotowałam z przepisu M. Roux  jest  doskonałe. Kruche i jednocześnie na tyle twarde, aby się nie rozpadało, kiedy nabierze wilgoci od masy budyniowej. Masę budyniową przygotowywałam domowym sposobem, ale jeśli nie macie czasu możecie użyć gotowej. Dodajcie gotowe owoce i już jest pyszny deser.

Kruche babeczki z owocami 

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć. Odkrawać po kawałku, a każdy z nich rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać wysmarowane masłem foremki. Dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki na krem:

  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 2 - 3 łyżki amaretto
  • 100g masła, w temperaturze pokojowej

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, amaretto i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.  Dodać masło, pokrojone w kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem nakładać do upieczonych babeczek.

Dodatkowo:

  • owoce: truskawki, winogrona, brzoskwinie mango
  • galaretka

Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce układać na masie budyniowej, a następnie kiedy galaretka będzie już tężała, przy pomocy pędzelka posmarować nią wierzch babeczek.

Smacznego:-)

Kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z owocami



Tutti-frutti

atina_bc

Nalewka bardzo podobna do prezentowanej przeze mnie jakiś czas temu Ratafii. Oczywiście takie nalewki wieloowocowe można przygotowywać z kombinacji różnych owoców. Jeśli lubicie łagodne trunki, to proponuje przygotować ją zalewając owoce wódką. Jeśli jednak potrzebujecie mocniejszej wersji warto wykorzystać spirytus. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu i na podane w przepisie ilości potrzebny jest duży baniak - ale warto. Taka naleweczka może być świetnym prezentem pod choinkę - u mnie właśnie taką rolę pełni w tym roku. Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". 

Tutti-frutti

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 500 g jeżyn
  • 500 g borówek
  • 500 g śliwek węgierek
  • 500 g jabłek
  • 500 g gruszek
  • 500 g moreli
  • 500 g winogron
  • 750 g wiśni
  • 250 g malin
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 100 g suszonych owoców dzikiej róży
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 2 duże pomarańcze
  • 3 mandarynki
  • 2 średniej wielkości cytryny
  • Wódka (wersja łagodniejsza) spirytus (wersja mocniejsza)
  • Cukier

Drobne owoce oczyścić z szypułek. Z większych usunąć gniazda nasienne i i pokroić w kostkę. Cytrusy obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i wyrzucić pestki. Każdą warstwę owoców posypać cukrem i zalać alkoholem. Na 1 kg owoców wziąć 1 litr alkoholu i około 500 g cukru.

Smacznego:-)

 Tutti-frutti

Tutti-frutti   

Tutti-frutti

 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci