Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kurczak

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

atina_bc

 Oglądając tę roladę na zdjęciach miałam wrażenie, że jej przygotowanie jest niezwykle skomplikowane. Chciałam jednak przygotować na obiad coś odmiennego, co nieczęsto pojawia się na talerzach i podjęłam wyzwanie. Okazało się, że nie jest to wcale skomplikowane. Może do najłatwiejszych nie należy, gdyż zwinięcie rolady zawsze jest dla mnie niewiadomą - czy wszystko się uda. Jednak warto spróbować. Przygotowaniu rolady poświęciłam około godziny czasu, a efekt jest naprawdę zachwycający. Rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje. Z nadzieniem można eksperymentować - zamiast pieczarek dać szpinak, lub zrobić ze środkiem z mięsa mielonego - wszystkie wersje są pyszne :)  

Źródło: Smaki ogrodu.

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół i rozbić na dwa cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka roztrzepać z majonezem i wymieszać z serem. Blachę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylać na nią masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 20 minut.

Podpieczony omlet serowy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na blat w taki sposób, aby na wierzchu był papier do pieczenia. Ostrożnie, pomagając sobie szpatułką lub nożem odkleić go. Na omlecie ułożyć plastry mięsa, a następnie pieczarki. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć na papierze do pieczenia w tej samej blaszce, w której piekł się omlet. Zapiekać przez około 35 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Roladę kroić w plastry i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami   Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Tarta z kurczakiem i brokułami

atina_bc

Bardzo chętnie korzystam z różnych przepisów na tarty. Jeszcze nie zdarzyło mi się przygotować tarty, która byłaby pomyłką. Przepis, który dzisiaj proponuję dostałam od kolegi i przyznaje tarta z niego wychodzi pyszna. Mięso można marynować w rożnych przyprawach. Ja wybrałam meksykańską, ale świetnie sprawdzi się również gyros, lub inna Wasza ulubiona.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na głęboką formę do tarty.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na farsz:

  • ok. 50 g żółtego sera
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • brokuł
  • 1 średnia papryka czerwona
  • przyprawa meksykańska (przyprawa grill meksykański)
  • pomidorki koktajlowe - ok. 6-8 sztuk.

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, polać olejem lub oliwą - ok. 4-5 łyżek i posypać przyprawą tak, żeby każdy kawałek kurczaka był w niej obtoczony. Kurczaka można zamarynować wcześniej i wstawić do lodówki, by mięso się przegryzło.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Paprykę pokroić w kostkę i razem z zamarynowanym kurczakiem usmażyć. Smażącego się kurczaka doprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Podpieczone ciasto posypać startym żółtym serem - około dwóch garści. Następnie wyłożyć na niego usmażonego kurczaka (bez tego sosu, co może być na patelni, samo mięso). Następnie ułożyć brokuły, a potem powtykać pomidorki. Nie dawać ich za dużo, bo puszczają wodę. Całość zalać zalewą.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na zalewę:

  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
  • biały pieprz
  • sól
  • 125 g żółtego sera

Żółty ser zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną, następnie dodać do tego żółty ser i przyprawy, Całość wymieszać i przygotowaną zalewą zalać farsz tarty. Nie musi być całość dokładnie przykryta, mogą wystawać pomidorki i brokuły;). Można jeszcze wierzch delikatnie posypać żółtym serem.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut.

Smacznego :-)

Tarta z kurczakiem i brokułami

Tarta z kurczakiem i brokułami

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

atina_bc

Lubię tortille przygotowywane z różnymi nadzieniami. Najczęściej przygotowuje twistera, ale kiedy ostatnio zostało mi kilka sripsów postanowiłam przygotować inne danie. To jest taka wypasiona wersja potrawy będącej już u mnie na blogu quesadillas z trzema serami. Wielbicielom tego typu dań polecam również quesadillas z pieczarkami. I przyznaje do takiego nadziania tortilli zainspirowało mnie jedno danie z KFC;)

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Składniki:

  • 3 tortille
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g sera gruyere
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera camembert
  • 3-4 stripsy z kurczaka
  • sos barbecue

Stripsy można przygotować wg tego przepisu, lub zwyczajnie pokroić fileta z kurczaka na mniejsze kawałki i usmażyć w panierce. Przygotowane stripsy pokroić w kostkę. Ser pleśniowy i camembert również pokroić w kostkę, natomiast pozostałe sery zetrzeć na tarce.

   

Rozgrzać patelnie. Umieścić na niej jedną tortille, jej połowę posypać startymi serami, porozkładać kawałki serów oraz kurczaka. Miejscami między kurczakiem a serami dać kleksy sosu barbecue. Nakryć druga połową tortilli i docisną. Podsmażyć z jednaj strony, następnie odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Gdy obie strony będą rumiane kolor, zdjąć z patelni i pokroić w trójkąty.

Podawać natychmiast. Można do nich przygotować guacamole.

Smacznego:-)

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

atina_bc

Ostatnio zachwyciły mnie udka kurczaka długo pieczone w pomidorkach cherry z cukinią i czosnkiem wg Jamiego Olivera. W daniu tym oliwa miesza się z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami i cukinią, a wszystkie aromaty przenikają do mięsa. Udka są mięciutkie i mięso samo odchodzi od kości. Bardzo fajne jest to, że danie to można szybko przygotować i brudzi się tylko jedno naczynie ;) Udka tak upieczone na stałe trafiły do mojego menu i chętnie przygotowuje je nie tylko na obiad, ale także jako danie imprezowe.

Źródło: ChilliBite.

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

Składniki:
  • 8-10 udek kurczaka
  • sól morska i pieprz do smaku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 200-300g pomidorków koktajlowych (mogą być różnych kolorów)
  • 1 cukinia
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek 
  • świeżo mielone płatki chilli

Udka umyć, oprószyć solą i pieprzem. Oberwać listki z całego pęczka bazylii. Pomidorki umyć, mniejsze pokroić na pół, większe na ćwiartki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją w ukośne kawałki wielkości połówki pomidorka. Główkę czosnku podzielić na ząbki i wyłuskać je z łupin. Na dnie sporego naczynia do zapiekania ułożyć warzywa, posypać listkami bazylii, a na wierzchu ułożyć udka kurczaka. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo mielonymi płatkami chilli i lekko zamieszać, ale tak, by pomidorki i czosnek pozostały na dnie naczynia.

Formę do pieczenia wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180°C,  na 60 minut. Po tym czasie całość zamieszać a  udka obrócić na drugą stronę, by ładnie się zrumieniły. Zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 60-80 minut. Udka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami - np ziemniakami Hasselback .

Smacznego:-)

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

atina_bc

Do pieczonych ziemniaczków, które niedawno pokazywałam świetnie pasuje pieczony kurczak. Dzisiaj proponuję kurczaka przygotowanego z cytryna i tymiankiem. Oczywiście można piec kurczaka w całości, ja jednak przygotowuje obiady na dwie osoby, wiec upiekłam tylko połowę kurczaka.

Źródło; Filozofia smaku.

 Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Składniki:

  • kurczak - oczyszczony i umyty
  • 1 cytryna (dla całego kurczaka 2 cytryny)
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Do miseczki wlać oliwę, sok z jednej cytryny dodać czosnek, tymianek i wymieszać. Jeśli pieczemy całego kurczaka - drugą cytrynę pokroić w ćwiartki, włożyć do wnętrza kurczaka, nogi kurczaka związać nitka kuchenną. Kurczaka z wierzchu natrzeć solą i pieprzem, a następnie przygotowana marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Przygotowanego kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia, co jakiś czas polewać kurczaka sosem jaki powstaje w naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę, włączyć termoobieg lub przypiekanie z góry i ładnie zrumienić kurczaka - przez około 15-20 minut. Należy pamiętać, że czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości kurczaka.

Smacznego :-)

 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci