Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : truskawki

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

atina_bc

To już chyba ostatnie ciasto z truskawkami w tym roku. Proste, a jakże pyszne - dla mnie idealne.

Źródło: Moje wypieki.

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu wykorzystując 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Zagotować,  chwilę pogotować, zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.

Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna.

W misie miksera umieścić schłodzony serek mascarpone i krótko ubić (mieszadła do ubijania piany z białek). Dodawać zimny budyń, w trzech turach, nie zaprzestając ubijania. Budyń będzie gęsty i grudkowaty, ale podczas miksowania z serkiem mascarpone zamieni się w jednolity krem budyniowy.

Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu budyniowego np. z 1 - 2 łyżkami (by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny). Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu budyniowego i zmiksować do połączenia.

Dodatkowo:

  • 300 - 400 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku

Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Biszkopt (można go nasączyć, patrz dopisek poniżej) przykryć kremem budyniowym, wyrównać. Na kremie poukładać przepołowione truskawki, lekko wciskając je w krem. Odstawić do lodówki do stężenia, na około 1 godzinę. Po tym czasie zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do jej stężenia.

Uwaga: poncz do biszkoptu nie jest koniecznością, ale można go nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy lub cytryny wymieszanym z wodą (w sumie około 1/4 szklanki), by nie był zbyt suchy.

Smacznego :-)

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Truskawkowa chmurka

atina_bc

Jakiś czas temu prezentowałam chmurkę z mango i granatem, ciasto to tak skradło nasze serca, że w tym roku będę je przygotowywała z każdymi owocami sezonowymi. Tak więc dzisiaj proponuję wersję z truskawkami i chyba nie muszę pisać jaka była pyszna;-) To ciasto to idealna propozycja na letni deser.

Truskawkowa chmurka

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na warstwę galaretkową:

  • 600 g truskawek
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Truskawki pokroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości truskawek). Mrożonych truskawek nie rozmrażać, ale pokroić.

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami i odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu.

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g wiórków kokosowych

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem i rozłożyć na nim papier do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu).

Smacznego :-)

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

atina_bc

Letni czas sprzyja wszelkim owocowym wypiekom, dlatego u mnie teraz królują tarty. Wystarczy tylko upiec kruchy spód, przygotować masę, dodać owoce i mamy gotowe ciasto. Obecnie u mnie jest bardzo truskawkowo, więc i ta tarta jest z truskawkami, ale świetnie się sprawdzą również maliny, borówki czy inne owoce.  Dzisiejsza propozycja jest przygotowana z masą na bazie bitej śmietany, serka mascarpone i białej czekolady - posmakuje wszystkim wielbicielom bitej śmietany. Ale jeśli ktoś za nią nie przepada, to proponują inna wersję - może budyniową :-) Kruche ciasto przygotowałam z przepisu M. Rouxa, natomiast nadzienie to pomysł Ewy Wachowicz.

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. 

Składniki na nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • truskawki
  • listki mięty do dekoracji

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przygotowana masę przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować listkami mięty.

Smacznego:-)

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną  Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Truskawkowe tiramisu

atina_bc

Sezon truskawkowy trwa i u mnie w kuchni jest wyjątkowo truskawkowo w tym roku. Przy okazji wspólnego pichcenia z babeczkami postanowiłam przygotować jeden z moich ulubionych deserów w wersji truskawkowej. Nie szukałam jednak specjalnych przepisów, a skorzystałam z mojego ulubionego przepisu, zastępując tylko kawę truskawkami i wprowadzając jeszcze kilka drobnych modyfikacji. Deser okazał się wyśmienity i wart przygotowania również z innymi owocami. Bardzo polecam :) A razem ze mną pichciły w kuchni Basia, Acia, Madzia, Monika i Polcia - jakie pyszności dziewczyny przygotowały, to trzeba samemu zobaczyć. Dziewczyny dziękuję za to cudowne spotkanie i do następnego!

Truskawkowe tiramisu

Składniki na formę około 28 x 19 cm:

  • 150 g cukru
  • 5 żółtek
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g truskawek
  • podłużne biszkopty
  • sok limonkowy (może też być pomarańczowy)
  • limoncello - 2-3 łyżki

Truskawki pokroić w plastry.

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać ser i wszystko zmiksować, aż do połączenia mas. Przygotować sok wymieszany z limoncello, oczywiście alkohol można pominąć. Biszkopty zanurzać dosłownie na sekundę w soku. Nie dłużej, bo się rozlecą.

Biszkopty ułożyć w formie i przykryć połową kremu. Następnie ułożyć truskawki i drugą warstwę biszkoptów. Następnie wyłozyć resztę kremu, a na wierzchu ułożyć truskawki. Deser można przyozdobić listkami melisy. Wstawić do lodówki - masa musi stężeć.

Smacznego:-) 

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu

Tarta truskawkowa z masą budyniową

atina_bc

Tarta owocowa to idealny wypiek na ciepłe, letnie dni i świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Do tarty można dać różne masy - tym razem przygotowałam z masą budyniową domowej roboty i kruchym ciastem z przepisu M. Roux. Udekorowałam oczywiście truskawkami, które delikatnie posmarowałam tężejąca galaretką. Tak zabezpieczone owoce dłużej zachowują ładny wygląd. Musicie mi wybaczyć, że tym razem nie ma pokazanej tarty po przekrojeniu, ale upiekłam ją w ramach prezentu dla pewnego Jubilata i nie wypadało dawać mu takiej "nadgryzionej";-)

Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 2 - 3 łyżki amaretto
  • 100g masła, w temperaturze pokojowej

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, amaretto i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.  Dodać masło, pokrojone w kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem nałożyć na upieczone ciasto.

Dodatkowo:

  • truskawki
  • galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody. Owoce pokroić na pół. Przygotowane owoce ułożyć na masie budyniowej, a następnie kiedy galaretka będzie już tężała, przy pomocy pędzelka posmarować nią wierzch tarty.

Smacznego:-) 

Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

 z galaretką i bez ;-)

Tarta truskawkowa z kremem budyniowym  Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci