Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : baklazan

Sałatka z makaronem ryżowym

atina_bc

Lekka, sycąca i bardzo smaczna sałatka z dodatkiem popularnego w Japonii makaronu ryżowego. Mnie bardzo smakowała szczególnie lekko schłodzona. Wypatrzyłam ją w Japońskiej Kuchni Karoliny.    

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 40 g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 średni ogórek
  • 1 bakłażan
  • 5 plasterków szynki (ja dałam 3 kabanosy)
  • sezam do posypania

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie!)
  • 1 łyżeczka cukru

Makaron ryżowy przygotować według instrukcji znajdującej się na opakowaniu. Marchewkę, ogórka i szynkę pokroić na cieniutkie paseczki. Jeżeli dodajemy kabanos pokroić go w plasterki. Bakłażana pokroić na paseczki i usmażyć na patelni.

Składniki dressingu połączyć ze sobą i wlać do naczynia na sałatkę. Dodać makaron, warzywa i szynkę (kabanos). Wszystko wymieszać i posypać sezamem.

Smacznego:-) 

 Sałatka z makaronem ryżowym

Z Widelcem po Azji

Makaron z wyspy Rodos

atina_bc

Wczoraj miałam przyjemność zjeść wirtualnie obiad z Ireną i Andrzejem, a przygotowaliśmy makaron według przepisu z "Traditional Greek Cooking". Zapiekanka jest lekka i moim zdaniem świetnie się nadaje na obiad w takie upalne dni, jakie mamy teraz. Jest prosta w przygotowaniu, a najtrudniejsze, to jest wyjęcie jej z formy i podanie w ładnej formie na talerzu. Jak większość zapiekanek zaraz po upieczeniu nie chciała się ładnie trzymać. Zdjęcie udało mi się zrobić dopiero jak wystygła. Ja zmieniłam nieco proporcje, a oryginalne można zobaczyć u Andrzeja. Andrzeju bardzo dziękuję za wspólny obiad:-)

Makaron z wyspy  Rodos

Składniki:

  • 350 g spaghetti
  • 1 duży bakłażan
  • 200 g startego sera
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • puszka rozdrobnionych pomidorów (około 390 g)
  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania formy

Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą. W między czasie obrać ze skórki bakłażany i pokroić je w plastry. Usmażyć na gorącym oleju. Wyjąć, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę. Dodać mięso mielone, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę pomidorów i całość dusić przez pół godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć bakłażana, posypać połową sera. Wyłożyć makaron i posypać go resztą sera. Polać sosem mięsnym, a całość przykryć resztą pomidorów, które wcześniej należy przetrzeć przez sito.

Piec  w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut. Podawać gorące.

Smacznego:-)



Melitzanes imam

atina_bc

Kolejna potrawa z kuchni greckiej, jaką wypatrzyłam u Iwonki. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam, było dodatkowo posypanie bakłażanów serem. Podawałam je, tak jak polecała Iwonka z ryżem. Pyszne lekkie danie.

Melitzanes imam

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz i odrobina cynamonu
  • mozzarella (lub inny ser)

Bakłażany przeciąć wzdłuż i pozbawić nasion. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć bakłażany z obu stron aż zmiękną. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.

Cebulę podsmażyć na patelni, dodać przetarty czosnek i pomidory z puszki, ja dodatkowo dodałam 2 świeże pomidory pokrojone w kostkę i obrane ze skórki. Dusić około 20min. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i dodać pietruszkę. Masą pomidorową wypełnić bakłażany. Najlepiej jest całe bakłażany pokryć pomidorowym sosem, a nie tylko miejsce po nasionach. Posypać serem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-45 min, aż bakłażany będą miękkie.

Smacznego:-)

Mussaka

atina_bc

Będąc na wakacjach kupiłam sobie książkę Creta Cooking Maria & Nikos Psilakis i właśnie z niej pochodzi przepis na tę mussakę. Przygotowując ją dokonałam małej zmiany. W przepisie było podane, że można ją zrobić z ziemniakami, albo bakłażanami albo cukinią. Ja natomiast zrobiłam z ziemniakami i bakłażanami. W zasadzie miała być z samymi bakłażanami, ale skoro mamy ziemniaczany tydzień, to dorzuciłam ziemniaki. Mam nadzieję, że nie jest to wielka zbrodnia wobec mussaki, że zrobiłam mieszane warstwy. Prawdę powiedziawszy, to czytając przepis zastanawiałam się nawet, czy nie powinnam zrobić warstw ze wszystkich składników i cały czas mam jeszcze wątpliwości;-) Ta wersja bardzo nam smakowała. Taką zwartą formę, to mussaka miała dopiero na drugi dzień:-)

mussaka

Składniki na formę 35 x 25: 

  • 1 kg bakłażanów (ziemniaków lub cukinii) - w mojej wersji po około 700g ziemniaków i bakłażanów
  • 1kg mięsa mielonego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • 100 ml białego wina
  • 4 - 5 rozgniecionych pomidorów
  • 3 jajka
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 szklanka tartej bułki
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 litry mleka (w mojej wersji 1 litr, bo na tyle tylko zostało miejsca w formie)
  • 2 jajka
  • sól pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • tarty żółty ser

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso i podsmażyć. Potem dolać wino, dodać pomidory a całość przyprawić solą i pieprzem. Smażyć ½ godziny. Następnie wmieszać w masę ubite jajka, ser i bułkę tartą. Smażyć jeszcze przez około 5 minut. 

Bakłażany i ziemniaki pokroić w plastry i nieco podsmażyć. Aby mussaka była lżejsza można upiec je w piekarniku, w małej ilości oliwy.

Formę wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Zgodnie z przepisem farsz należy układać warstwami ziemniaki (bakłażany lub cukinia), mięso mielone i na to sos. Ja wprowadziłam małą modyfikację, więc warstwy ułożyłam tak: ziemniaki, połowa mięsa, bakłażany reszta mięsa i sos.

Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, gdy będzie bardzo gorące dodać mąkę i mieszać, aż będzie jednolita masa. Dodać mleko i mieszać do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ubite jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sos wylać do formy na wyłożone warstwy. Na końcu posypać serem .

Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC, około 35 minut, tak aby na górze była mocno zrumieniona.

Smacznego:-)

Ziemniaczany Tydzień część II 3-12.X.2008

Papoutsakia

atina_bc

Kolejne pyszne danie prosto z Grecji, a raczej prosto od Iwonki. Bardzo mi posmakowała taka wersja bakłażana. Kiedyś bardzo podobne danie robiłam z kabaczkiem, tylko bez sosu beszamelowego i muszę przyznać, że wersja z sosem smakuje mi dużo bardziej.

Papoutsakia

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 350 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki przetartych pomidorów
  • sos beszamelowy
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 pomidor
  • trochę sera żółtego do posypania, może być mozzarella

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. Obsmażyć lekko z obu stron, ale nie za długo. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu do zapiekania.

Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać mięso mielone i rozdrobnić je widelcem. Do usmażonego mięsa dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos dusić kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Farszem napełnić bakłażany.

Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Jak sos będzie gotowy polać nim bakłażany, a na wierzch można położyć plasterek pomidora - ja niestety zapomniałam:-). Posypać serem.

Zapiekać w temperaturze 200ºC, około 40 - 50 minut.

Smacznego:-)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci