Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kakao

Babka piaskowa z "łatką"

atina_bc

Święta Wielkanocne powolutku się zbliżają, można więc pomyśleć o upieczeniu babki. Z uwagi na małą ilość czasu zdecydowałam się na babkę piaskową z dodatkiem czekoladowej łatki. Babka piaskowa nie jest z tych wilgotnych - jest raczej sucha ale jednocześnie bardzo krucha, w zasadzie taka "piaskowa";-) idealna jako dodatek do filiżanki kawy, herbaty czy szklaneczki mleka. Bardzo mi smakowała.

Źródło: Moje wypieki.

Babka piaskowa z

Forma babkowa z kominem 9 x 20 cm

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku
  • 1,5 łyżki przesianego kakao (opcjonalnie) na 'łatkę'

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Odłożyć około 1/3 ciasta i wymieszać z kakao.

Formę natłuścić i oprószyć mąką pszenną, a następnie wykładać ciasto na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao itd. widelcem zrobić zygzaki w cieście.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).

Smacznego :-)

Babka piaskowa z  

Babka piaskowa z

Rugelach z masą orzechowo - czekoladową

atina_bc

Rugelach to pyszne małe rogaliki przygotowane z ciasta kruchego z dodatkiem sera. U mnie z nadzieniem z orzechów laskowych i kakao, ale oczywiście można do nich przygotować i inne nadzienie. Tradycyjnie przygotowywane na Chanukę, ale jada się je przez cały rok. I nic dziwnego, są przepyszne. Kruchutkie, delikatne i szybko znikające. Przepis zaczerpnęłam z książki Clarissy Hyman "Kuchnia Żydowska". 

 Rugelach z masą orzechowo - czekoladową

Składniki:

  • 200 g miękkiego twarożku śmietankowego 
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 g orzechów laskowych - drobno posiekanych lub mielonych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 25 g stopionego masła

Masło dokładnie rozetrzeć z serem, można przy pomocy miksera. Dodać cukier puder, następnie mąkę, sól i wyrobić do uzyskania jednolitej zwartej masy. Wyrobione ciasto uformować w kule, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

W miseczce wymieszać orzechy, kakao, cukier i cynamon.

Z lodówki wyjąć ciasto i podzielić je na pół. Jedną część zawinąć w folię i ponownie włożyć do lodówki, natomiast drugą rozwałkować. Początkowo ciasto wydaje się twarde, ale szybko mięknie. Należy je rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Ciasto może się nieco kleić do stolnicy, dlatego warto podsypać je mąką.

Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem. Następnie wysypać na nie mieszankę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Delikatnie docisnąć. Następnie podzielić je na 16 części - klinów (lub mniej, jeśli chce się uzyskać większe rogaliki). Każdy z klinów zwinąć w rulon rozpoczynając od szerszego końca. Przygotowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Te same czynności powtórzyć z częścią ciasta z lodówki. Przed włożeniem do piekarnika wysmarować ubitym białkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC, przez około 20-30 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Rugelach z masą orzechowo - czekoladową

Rugelach z masą orzechowo - czekoladową

Rugelach z masą orzechowo - czekoladową


Sernikobrownies z dynią

atina_bc

Festiwal dyni właśnie dobiega końca, a ja zakończę go wspólnym wypiekiem z Cudawianką i Majanką. Oj dawno razem nic nie piekłyśmy, że się strasznie stęskniłam. Tak się cieszę, że znowu objadamy się tym samym. Tym razem upichciłyśmy wspólnie sernikobrownies z dodatkiem dyni. Ciasto pyszne - bardzo wilgotne czekoladowe z dodatkiem serowo - dyniowej masy. Moim zdaniem dynia w masie serowej nie była dominująca, raczej dawała lekki posmak, do tego odrobinka przypraw i całość bardzo mi smakowała. Przepis to zmodyfikowane miętowe sernikobrownies, które jakiś czas temu publikowała u siebie Cudawianka. Dziewczyny dziękuję Wam za wspólnie spędzony czas przy tym cieście :* Beo bardzo dziękuję za ten festiwal, jak zawsze świetnie się bawiłam poszukując nowych dyniowych inspiracji:)

Sernikobrownies z dynią

Składniki na formę 20x20 cm

Składniki:

  • 125 gram gorzkiej czekolady 
  • 125 gram masła
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 szklanka maki plus 1 łyżka
  • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 250 gram twarogu trzykrotnie zmielonego (dałam wiaderkowy Piątnicy)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

W misce wymieszać: szklankę maki, jasnobrązowy cukier, szczyptę soli oraz kakao. Masło razem z czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać do suchych składników w misce i wymieszać mikserem. Dołożyć 2 jajka, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii. Znowu wymieszać na gładką masę.

W osobnej misce połączyć ser, puree z dyni, cukier i przyprawy korzenne i krótko wymieszać mikserem - tylko do uzyskania jednolitej masy.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do osobnej miseczki odłożyć około 1 czubatej łyżki masy czekoladowej. Pozostałą część czekoladowej masy wylać do formy, następnie wyłożyć masę serową. Jeżeli odłożona do osobnej miseczki masa jest zbyt twarda, można ją rozcieńczyć dodając śmietany kremówki. Rozłożyć małymi kleksami na masę serową i patyczkiem zrobić esy floresy.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 45 minut.  

Smacznego:-)

Sernikobrownies z dynią

Sernikobrownies z dynią  

Tiramisu pancakes

atina_bc

Właśnie minęły trzy lata, od momentu kiedy pierwszy raz jadłyśmy z Majanką wspólny obiadek - wtedy były to placuszki bananowo - kokosowe. Czas niesamowicie szybko leci, a my w tym czasie przygotowałyśmy wspólnie wiele pyszności. Żeby uczcić naszą małą rocznicę postanowiłyśmy ponownie spotkać się w wirtualnej kuchni i wspólnie przygotować placuszki w smaku przypominające pyszny włoski deser. Bardzo się cieszę z tego wyboru, gdyż placki niesamowicie nam posmakowały. W smaku są lekko kawowe, a krem z mascarpone jest ich pysznym uzupełnieniem. Mogą być słodkim obiadem lub pysznym deserem. Przepis zaczerpnięty ze strony The Ivory Hut. Madziu dziękuję Ci za wszystkie wspólne spotkania w kuchni i za cały ten czas:*

Tiramisu pancakes

Składniki na 25 placuszków:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany kwaśnej
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki masła (stopić)
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Składniki na glazurę (opcjonalnie):

  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki likieru kawowego

Składniki na krem:

  • 120g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotować krem: wlać do miski śmietankę kremówkę, serek mascarpone, likier kawowy oraz syrop klonowy, ubić. Odstawić do lodówki.

Przygotować glazurę: wymieszać syrop klonowy, rozpuszczone masło i likier kawowy. Odstawić.

W średniej misce wymieszać: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Kakao przesiać, aby nie było grudek.

W osobnej misce wymieszać: śmietanę kwaśną i mleko, aż będą gładkie. Dodać kawę rozpuszczalną (w proszku) i dobrze wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać roztrzepane jajka, stopione masło i wanilię. Wymieszać.

Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać delikatnie do połączenia składników.

Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki nakładając ciasto łyżką na gorącą patelnię (jedna łyżka ciasta na jeden placuszek). Kiedy na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki, a krawędzie wyglądają na upieczone, przewracać placuszki na drugą stronę. Gdy są gotowe układać na talerzu. Na każdym placuszku rozprowadzić niewielką ilość glazury. Najlepiej się wchłania,gdy placki są jeszcze gorące.

Placki podawać ułożone w stosik, z warstwą kremu pomiędzy nimi. Na górze również rozprowadzić krem, posypać tartą czekoladą lub kakao. Smakują świetnie na ciepło i na zimno.

Smacznego :-)

 Tiramisu pancakes  Tiramisu pancakes

Czarna porzeczka w czekoladzie

atina_bc

W zeszłym roku przygotowywałam śliwkę w czekoladzie, a w tym roku postanowiłam zrobić eksperyment i do konfitury z czarnej porzeczki dodać właśnie czekoladę. Efekt bardzo mi posmakował i w przyszłym roku koniecznie do powtórki. Przygotowując tę konfiturę korzystałam z przepisu na tradycyjną konfiturę z czarnej porzeczki, ze strony Chilli Bite.

Czarna porzeczka w czekoladzie

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki - szukaj dużej dorodnej i oby miała jak najmniej gałązek i ogonków do odszypułkowania
  • 80 ml wody
  • 320 g cukru
  • 20 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
  • 100 ml rumu

Porzeczkę dokładnie obrać z gałązek, listków i ogonków. Opłukać i wrzuć do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać wodę, przykryć przykrywką i dusić, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok - może to potrwać około 30 minut. Potem odkryć, zmniejszyć gaz na minimalny i
dusić bez przykrycia przez około 1,5 godziny - koniecznie należy mieszać co jakiś czas, by porzeczka nie przywarła do dna. Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić do wystudzenia (najlepiej na noc).

Następnego dnia, gdy już widać konsystencję owoców na zimno, ponownie je zagotować i stopniowo dodawać cukier (gdy tylko się rozpuści w owocach, spróbować, czy ma odpowiednią słodkość). Porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności samych owoców. Gdy już słodkość będzie odpowiednia, konfiturę smażyć na minimalnym ogniu aż odpowiednio zgęstnieje - w sumie około 1,5 godziny. Pod koniec smażenia dodać rum, kakao i czekoladę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu.

Gorącą przekładać do przygotowanych słoików i od razu zakręcać. Przed zakręceniem sprawdzić, czy brzeg słoika jest suchy.

Ja pasteryzowałam metodą piekarnikową.

Słoiki i zakrętki umyć i odstawić na suszarkę, by lekko obeschły. Następnie wstawić je do zimnego piekarnika, który rozgrzać do temperatury 120-130°C. Słoiki wypiekać przez około 15 - 20 minut. Przygotowane powidła włożyć do przygotowanych słoiczków i szczelnie zakręcić. Natychmiast po zakręceniu ponownie wstawić słoiki do piekarnika i pasteryzować je w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego:-)

Czarna porzeczka w czekoladzie

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci