Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : orzechy

Tarta orzechowa

atina_bc

Na zakończenie Orzechowego Tygodnia przygotowałam coś specjalnego - mega orzechową tartę. Nadzienie nieco przypomina to ze strucli z orzechami i jest prawdziwą ucztą dla wszystkich kochających orzechy.

Źródło: masa wzorowana na przepisie z Happy Kitchen.

Tarta orzechowa

Formę na tartę o średnicy 25 cm

Składniki na kruche ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g masła, zimnego
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

W tym czasie przygotować masę i orzechy do dekoracji.

Składniki na masę orzechową:

  • 300 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 30 ml rumu (opcjonalnie)

Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i cukier i podgrzewać. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż do powstania gładkiej, gęstej masy bez grudek. Masę zdjąć z ognia i miksować, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać zmielone orzechy, zmiksować. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. 

Warstwa orzechowa:

  • 150 g orzechów włoskich, laskowych - w całości

Orzechy prażyć na suchej patelni przez 2 - 3 minuty, uważać by się nie przypaliły. Uprażone zdjąć z patelni i odłożyć.

Formę posmarować masłem (spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć.

Na upieczony spód wyłożyć masę orzechową, a na wierzchu ułożyć uprażone orzechy. Całość piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 - 35 minut.

Wystudzoną tartę udekorować polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie cienkimi strużkami polać tartę.

Smacznego:-)

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

 

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

atina_bc

Nie wiem, czy jako wielbicielka orzechów będę obiektywna, ale te ciasteczka są doskonałe. Pełne orzechów i czekolady - połączenie wyśmienite. Jakie jeszcze mają zalety ... są pysznie chrupiące i szybko się je wykonuje.

Źródło: Moje wypieki.

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 175 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g miałkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

W naczyniu wymieszać orzechy laskowe, skrobię ziemniaczaną, oba cukry, proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko, wanilię i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Odstawić na około 15 minut by ciasto zgęstniało (można wstawić do lodówki).

Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta (będzie luźne i klejące) formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, w 8 - 10 cm odstępach - podczas pieczenia mocno rosną na boki. 

Piec w temperaturze 160ºC, przez 12 - 15 minut lub do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce (będą miękkie). Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Smacznego :-)

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Orzechowe kulki

atina_bc

Małe orzechowe kuleczki skradły w ostatni weekend nasze podniebienia. Można je urozmaicić dodając orzeszka do środka, lub obtaczając w różnych dodatkach. Ale uwaga, mleko w proszku jest bardzo wyczuwalne, dlatego jeśli go nie lubicie, to nie polecam ich przygotowywania. Składnikiem doskonale sprawdzajacym się w tych kulkach są płatki kukurydziane, gdyż nadają im przyjemnej chrupkości. 

Źródło przepisu: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Orzechowe kulki 

Składniki na około 20 sztuk:

  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)
  • 5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka dodatkowo
  • pół szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes,
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać zmielone orzechy i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (uwaga: szybko się przypalają!). Odstawić do wystudzenia.

Płatki kukurydziane zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.

Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodać orzechy i płatki, zmiksować. Dodać mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić trufelki, schłodzić w lodówce.

Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w kakao, ja otoczyłam w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)

 Orzechowe kulki  Orzechowe kulki

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią

atina_bc

No to rozpoczynam Orzechowy Tydzień 2016 :-) Moją pierwsza propozycja jest orzechowe ciasto z dodatkiem cukinii. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem czy to właśnie cukinii, marchewki czy buraczków, jak wiadomo dodatek warzywa powoduje, że ciasto jest wilgotne i ładnie utrzymuje świeżość. Dodatek cynamonu i imbiru nadaje ciastu jesienny charakter i powoli przygotowuje do okresu, kiedy ja osobiście zużywam najwięcej korzennych przypraw;-) Ciasto można polać lukrem cytrynowym, lub posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Moje wypieki.

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią

Składniki na formę 23 cm:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub odrobina więcej)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szklanki cukinii startej (razem ze skórką) na tarce o drobnych lub średnich oczkach (mniej więcej 2 małe cukinie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy wysypać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC do złotego brązu, często mieszając. Wystudzić, posiekać nożem (lub malakserze) na drobne kawałeczki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami - wymieszać i odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubijać, przez kilka minut, na wysokich obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej, gęstej piany. Dodać ekstrakt z wanilii, ubić. Powoli wlewać oliwę, nie przerywając ubijania (piana opadnie, to normalne). Dodać przesiane suche składniki i zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię, drobno posiekane orzechy i wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wypieczone ciasto będzie sprężyste z wierzchu i będzie odchodziło od ścianek formy. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, po 15 minutach odpiąć z formy. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią 

Tort Rocher

atina_bc

Na rozpoczęcie Czekoladowego Tygodnia - proponuję tort. Jak go opisać - mega słodki i mega pyszny - to cała prawda o nim:-) Nutella przełożona orzechowymi blatami bezowymi - od razu wiedziałam, że takie połączenie podbije moje serce. Tort ten przez ostatni rok piekłam na kilka różnych okazji. Bardzo wszystkim posmakował i często mnie o niego proszono. A smakuje wszystkim - dzieciom oczywiście najbardziej, ale też dorośli są zadowoleni jak mogą zjeść kawałeczek ;-) Od pewno czasu to mój pewniak na każdą okazję. Polecam :-)

Źródło: Moje wypieki.

Tort Rocher

Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 
  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaty bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując na papierze do pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową).

W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą.

Masę bezową rozdzielić pomiędzy trzy tortownice, wyrównać.

Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Dodatkowo:

  • pralinki Ferrero Rocher, do uwieńczenia tortu
  • 3 - 4 pokruszone wafelki do lodów (pominęłam)

Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort oblać czekoladowym ganache (przepis poniżej). Schłodzić. W wierzch powciskać delikatnie pralinki Ferrero Rocher. Boki można obsypać pokruszonymi wafelkami do lodów.

Schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką.

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka golden syrupu (można pominąć, ale dzięki niemu polewa się pięknie błyszczy)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce i lekko gęstniejącym polewać tort.

Smacznego :-)

Tort Rocher

Tort Rocher 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci