Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : bakalie

Gruzińskie ciasto herbaciane

atina_bc

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Można do niego dodać dowolne bakalie - ja zdecydowałam się na orzechy, migdały i żurawinę. Przyprawy korzenne są lekko wyczuwalne, a dodatek herbaty sprawił, że ciasto nie jest suche, lecz takie jak lubię - wilgotne. Polecam. Przepis znalazłam u Mirabelki.

Gruzińskie ciasto herbaciane

Składniki na formę 12 x 35:

  • 200ml mocnej, zaparzonej czarnej herbaty (lekko ciepłej)
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki konfitur (użyłam morelowych)
  • 1 łyżeczka sody (z lekkim czubkiem)
  • po ½ łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru i kardamonu, 
  • po 1/2 szklanki orzechów, migdałów i suszonej żurawiny

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodać olej, konfiturę i herbatę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do ciasta i krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką – do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz krótko wymieszać. 
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego:-)

Gruzińskie ciasto herbaciane

Gruzińskie ciasto herbaciane   

Mazurek Cygan

atina_bc

Tak troszkę ciężko u mnie ostatnio z regularnymi wpisami i choć ciągle sobie powtarzam, że to się zmieni, to jednak się nie zmienia. Ale kiedy Mazurkowe Baby mówią pieczemy, no to pieczemy;-) I jak to kolejny już rok zebrałyśmy się razem przed Świętami i upiekłyśmy mazurki - każda inny. A jakie - do tej pory to była tajemnica, a teraz idę zobaczyć, co przygotowała Alcia, Basia, Madzia i Monika.

Wracając do mojego mazurka - to jest szybki w przygotowaniu i mega bakaliowy. Pyszny. Przypomina mi nieco taki cieniutki cwibak. Ozdobiłam go tylko paseczkami lukru, bo uznałam, ze w sobie ma już wystarczająco dużo ;-) przepis podany przez Dziunie na forum CinCin.

Mazurek Cygan

Składniki na formę 24 x 24 cm:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g maki
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g rodzynków
  • 100 g fig
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g daktyli
  • 50 g żurawiny
  • 2 wafle do wyłożenia blachy (opcjonalnie)

Rodzynki namoczyć w rumie lub koniaku.

Bakalie, oprócz rodzynek i żurawiny, pokroić w cienkie paseczki lub kosteczkę. Orzechy posiekać. 

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać mąkę i przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę i wraz z bakaliami dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. na dnie można ułożyć wafel, ale nie jest to konieczne. Masę przełożyć do formy i równomiernie rozsmarować.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 30 minut - aż do zrumienienie wierzchu. Po ostudzeniu można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego;-)

Mazurek Cygan

Mazurek Cygan

Kruche babeczki z makiem

atina_bc

Pyszne, kruche, delikatne - tak w skrócie można powiedzieć o tych babeczkach. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a są niezwykle smaczne. Kruche ciasto i masa makowa z bakaliami stanowią świetne połączenie. Umieszczenie na górze gwiazdek i choinek, nadało babeczkom świątecznego charakteru. Wyglądają niezwykle kusząco i chętnie się po nie sięga. Masę makowa można przygotować samemu, ale jeśli komuś zależy na szybkości, można dać również kupną. Gotową masę makową dobrze jest jednak wzbogacić o bakalie. Świetny deser nie tylko na świąteczny stół. Przepis znalazłam u Ani.

Kruche babeczki z makiem

foremki na babeczki o średnicy 7 cm i wysokości 3cm

Składniki na około 18 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na nadzienie makowe:

  • 2 szklanki mielonego maku (może być gotowy mielony)
  • 1/2 szklanki migdałów posiekanych na kawałki lub płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonych moreli, pokrojonych na drobniejsze kawałki
  • miód do smaku
  • 1 jajko

Przygotowanie masy makowej:

Mak zalać (w małym rondelku) wrzątkiem. Wody wlać tyle ile wchłonie mak. Mak ma być wilgotny ale nie rzadki! Mak postawić na niewielkim ogniu i dodawać stopniowo miód (do smaku). Gdyby masa była dla Was mało słodka, dosłodźcie ją cukrem pudrem – duża ilość miodu może zbyt mocno rozrzedzić masę. Do masy makowej dodać migdały i pozostałe bakalie. Odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajko i całość dokładnie wymieszać. Jeżeli używamy gotowej masy makowej, pomijamy jej gotowanie, i przechodzimy do etapu, w którym dodaje się bakalie.

Przygotowanie babeczek:

Masło razem z mąką posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami -tak aby utworzyły się duże okruchy. Na środku zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Z ciasta odłożyć 1/4 porcji na wycięcie gwiazdek. Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm, wykrawać krążki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Foremki uprzednio wysmarować tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Z pozostałego ciasta wykrawać gwiazdki lub inne zdobienia do przykrycia nadzienia.

Wylepione foremki wypełnić masą makową. Na wierzchy ułożyć wycięte gwiazdki i wstawić do lodówki na pół godziny.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 - 190 C, przez około 20 minut - do zrumienienia brzegów babeczek. Babeczki wyjąć delikatnie z foremek, gdy będą jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Kruche babeczki z makiem

Kruche babeczki z makiem

Ma'amule z nadzieniem daktylowo - orzechowym

atina_bc

Całkiem niedawno piekłyśmy z Alą takie ciasteczka z przepisu Basi. Tym razem dołączyła do nas Majanka ze swoją nową foremką i upiekłyśmy ma'amule z przepisu znalezionego w książce Clarssy Hyman Kuchnia Żydowska. Ciasto z tego przepisu jest nieco inne, wydawało mi się takie bardziej kruche po upieczeniu. Natomiast nadzienie to daktyle wzbogacone o orzechy, takie połączenie nie mogło mi nie posmakować. Ciasteczka są rewelacyjne. Wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, a jednak robiące wrażenia na gościach. Alu, Madziu dziękuję za wspólne pieczenie i do następnych ciasteczek:* 

Maamul

Składniki na około 50 sztuk:

  • 800 g mąki semoliny (można użyć krupczatki)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody różanej lub z kwiatu pomarańczy
  • 250 g masła lub margaryny
  • 225 ml mleka lub wody
  • 1/2 łyżeczki sody
  • cukier puder do posypania (nie posypywałam)

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i wodę różaną (lub z kwiatu pomarańczy). Podgrzać masło, aż zacznie się pienić i wlać do rozrobionej mąki. Dobrze wymieszać.

Podgrzać mleko lub wodę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i mieszając, dodać sodę. Połączyć z ciastem. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie i delikatnie wyrabiać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin.

Składniki na nadzienie:

  • 225 g suszonych daktyli (drobno pokrojonych)
  • 100g siekanych orzeszków pistacjowych lub orzechów włoskich
  • 2 łyżki wody różanej lub pomarańczowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub kardamonu
  • 1 łyżka oleju

Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i wyrobić, dzięki dodatkowi oleju masa powinna być plastyczna. 

Ciasto podzielić na 4 części (3 z nich przykryć ściereczką), a z czwartej odrywać kawałki wielkości niewielkiego włoskiego orzecha. Każdy kawałek rozpłaszczać w dłoniachdo 4-5mm grubości. Placuszek z ciasta umieścić w foremce, na nim ułożyć kulkę nadzienia i zlepić. 

Jeśli nie macie foremki, można uformować kształt kulki, ułożyć ją na blasze i delikatnie przypłaszczyć widelcem tworząc wzorek na powierzchni.

Maamul

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160°C przez około 25 minut. Ciasteczka powinny się lekko przyrumienić, nie mogą być brązowe. Pozostawić na blasze aby ostygły i stwardniały, a następnie przenieść na talerz. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Maamul

Maamul

Ciasto Saint Phanourios

atina_bc

Ciasto z kuchni kreteńskiej. Chęci na przygotowanie czegoś właśnie z tej kuchni nabrałam po majowej wycieczce Ireny i Andrzeja właśnie na Kretę. Ciasto jest takie jesienno - zimowe. Tego charakteru jak dla mnie nadają mu jabłka, przyprawy i bakalie. Bardzo mi smakowała, bo jest z rodzaju tych wilgotnych, a takie ciasta lubię najbardziej. Miałam przyjemność upiec je w towarzystwie Majanki, Ireny i Andrzeja, którym bardzo dziękuje za cierpliwość i wspólne pichcenie:-) Przepis z książki Creta Cooking Maria & Nikos Psilakis.

 Ciasto Saint Phanourios

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka oliwy z oliwek (dobrej jakości, o delikatnym smaku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 4 łyżki raki lub koniaku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki tartych jabłek lub innych owoców (odciśniętych z nadmiaru soku)
  • 1 łyżka mieszanki mielonych goździków i cynamonu
  • sezam - do posypania

Oliwę z cukrem ubić do momentu, aż nabierze kremowej konsystencji. Koniak wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do oliwy. Sodę wymieszać z sokiem pomarańczowym (uważać, bo przy mieszaniu lekko się pieni) i dodać do oliwy. Wymieszać. Dodać cynamon z goździkami, rodzynki, jabłka i orzechy. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i posypać sezamem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 50 - 60 minut.

Smacznego:-)

 Ciasto Saint Phanourios

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci