Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mieso-wolowe

Boeuf Stroganow

atina_bc

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, żyjącego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Podobno po raz pierwszy potrawę tę przyrządził francuski kucharz Carême, który był od 1815 r. nadwornym kucharzem cara Aleksandra I. Danie ... więcej

Boeuf Bourguignon

atina_bc

Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku. Pyszne danie wymagające jednak troszkę czasu, co później zrekompensowane jest wspaniałym smakiem. Ważne by użyć do przygotowania czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości. Szczerze powiem, że do tej po... więcej

Burger z camembertem

atina_bc

Jeszcze przy okazji burgerów grzybowych Irena i Andrzej podesłali mnie i Majance przepis na burgery z camembertem. Ja tym razem nie przygotowałam tradycyjnych burgerów z pieczywem, ale podałam w formie dania obiadowego z surówką. Pieczywo natomiast ... więcej

Chili con carne II

atina_bc

Dzisiaj Cudawiankowa wersja chili con carne z czekoladą. Bardzo mnie zaintrygował dodatek czekolady do tej popularnej potrawy. Pierwszy raz przygotowywałam taką wersję, ale muszę powiedzieć, że bardzo mi posmakowała. W odróżnieniu od prezentowanego w... więcej

Chili con carne

atina_bc

Zawsze myślałam, że chili con carne to typowa meksykańska potrawa, a tymczasem zgodnie z Wikipedią jest to klasyczne danie kuchni teksańsko – meksykańskiej, powstałej w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. W 1977 roku ogłoszono ch... więcej

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci