Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mieso-wolowe

Boeuf Stroganow

atina_bc

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, żyjącego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Podobno po raz pierwszy potrawę tę przyrządził francuski kucharz Carême, który był od 1815 r. nadwornym kucharzem cara Aleksandra I. Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego. Jest to typ dania jednogarnkowego – szybki i prosty w przygotowaniu. Aby danie to było wyśmienite, najważniejszy jest zakup dobrego mięsa. I choć wiem, że polędwica wołowa do tanich nie należy, nie polecam zamieniania jej na inne mięso – znacząco to bowiem wpłynie na smak i jakość tej potrawy.

Boeuf Stroganow

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • sól, pieprz, chili - do smaku
  • 2 łyżki brandy
  • 200 ml bulionu wołowego

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Każdy kawałek mięsa lekko obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo, tyle tylko, by po usmażeniu w środku było jaskrawoczerwone. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju, na osobnej patelni. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i również podsmażyć. Oba składniki dodać do mięsa. Ogórek pokroić w kostkę i również dodać do mięsa razem z papryką, brandy i śmietaną. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Smacznego:-) 

 

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Ebook Wielkanoc 2013

Boeuf Bourguignon

atina_bc

Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku. Pyszne danie wymagające jednak troszkę czasu, co później zrekompensowane jest wspaniałym smakiem. Ważne by użyć do przygotowania czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości. Szczerze powiem, że do tej pory rzadko jadałam gulasz wołowy, ale w tej wersji niesamowicie mi posmakował. Przepis zaczerpnięty oczywiście od Eli.

Boeuf Bourguignon

Składniki:

  • 150g boczku bez skóry
  • oliwa z oliwek wg uznania
  • około 1 kg wołowiny, część nadająca się do długiego gotowania, pokrojona w 5cm kostkę
  • 4 łyżki mąki
  • 6-8 marchewek obranych i pokrojonych w duże kawałki
  • 2 cebule obrane i pokrojone w cząstki
  • 1 butelka 750ml czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione
  • gałązka tymianku
  • liść laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • około 1 l bulionu wołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 700g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • 500g małych cebulek lub szalotek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pół listka laurowego
  • gałązka natki pietruszki
  • około 100ml bulionu wołowego

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Pokroić boczek w dużą kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Gdy jest gotowy, przełożyć go do dużego garnka nadającego się do piekarnika. Mąkę wsypać do woreczka plastikowego, dodać sól i pieprz, dodać dobrze osuszone mięso, zamknąć szczelnie i wstrząsać tak długo, aż wszystkie kawałki wołowiny oblepią się dokładnie. Każdy taki kawałek należy dobrze strzepnąć z nadmiaru maki i smazyc na złoto w tłuszczu pozostałym z boczku. Gotowe mięso przełożyć do garnka (lub naczynia żaroodpornego), a na tej samej patelni podsmażyć marchewki z cebula. Gdy są już gotowe dodać je do garnka razem z ziołami, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Dodać wino i bulion, tak by przykryły mięso z warzywami, przykryć garnek i wstawić go do pieca na około 3 godziny, regulując temperaturę, by całość bardzo delikatnie bulgotała. Mięso jest gotowe, gdy można je przeciąć widelcem.

W międzyczasie przygotować grzyby i cebulkę. Pieczarki oczyścić, duże przeciąć na ćwiartki, a małe na pół. Podsmażyć na maśle z czosnkiem i przyprawami, aż będą złote. Na patelni rozpuścić masło dodać oczyszczone cebulki, cukier i ocet i mieszając wszystko lekko skarmelizować. Dodać bulion i zioła i podgotować przez około 10 minut, aż sos się zredukuje.

Kiedy mięso jest gotowe (nie należy gotować za długo!), za pomocą łyżki cedzakowej, wyjąć mięso i warzywa, sos przefiltrować i gotować, aż zredukuje się o połowę. Mięso z warzywami, pieczarki i cebulki ułożyć w dużym naczyniu, polać gotowym sosem. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego:-)

Boeuf Bourguignon

Burger z camembertem

atina_bc

Jeszcze przy okazji burgerów grzybowych Irena i Andrzej podesłali mnie i Majance przepis na burgery z camembertem. Ja tym razem nie przygotowałam tradycyjnych burgerów z pieczywem, ale podałam w formie dania obiadowego z surówką. Pieczywo natomiast leżało obok. Burgry bardzo smaczne i świetnie się komponują z sosem i serem tworząc pyszne danie. Przepis pochodzi z książki Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt. "Smaki Ameryki". Dziękuję za wspólne pichcenie!

Burger z camembertem

Składniki:

  • 45 dag mielonej wołowiny
  • 10 - 15 dag serka camembert
  • 5 łyżek ostrego keczupu
  • 1/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • średni strąk czerwonej papryki
  • sól
  • 4 kromki chleba (każda o grubości około 3 cm)
  • 4 liście sałaty (do przybrania)

W misce wymieszać mięso z 3 łyżkami keczupu i solą. Uformować 8 cienkich, okrągłych kotletów. Ser schłodzić, pokroić na 4 równe okrągłe plastry. Na 4 kotletach położyć ser, przykryć pozostałymi kotletami, dobrze docisnąć. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na półcentymetrowe pierścienie. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami keczupu i posiekaną cebulą, odstawić w chłodne miejsce. Burgery i paprykę upiec na ruszcie lub usmażyć na teflonowej patelni.

Każdą kromkę chleba nadkroić tak, by powstały dwie połączone ze sobą półtora centymetrowe kromki, podpiec. W rozcięcie włożyć liść sałaty, burgera i porcję papryki, polać przyprawioną śmietaną. ja ten etap pominęłam i podawałam bez chleba - za to z sosem i suróką jako danie obiadowe.

Smacznego:-)

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Chili con carne II

atina_bc

Dzisiaj Cudawiankowa wersja chili con carne z czekoladą. Bardzo mnie zaintrygował dodatek czekolady do tej popularnej potrawy. Pierwszy raz przygotowywałam taką wersję, ale muszę powiedzieć, że bardzo mi posmakowała. W odróżnieniu od prezentowanego wcześniej przepisu, z tego powstaje zdecydowanie ostrzejsza potrawa, o nico bardziej płynnej konsystencji. Obie wersje pyszne i obie polecam.

Chili con carne

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kosteczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 300ml bulionu wołowego
  • słodka papryka, pieprz, oregano, kumin (kmin rzymski), odrobina soli

Ponadto:

  • ryż do podania z chili con carne
  • odrobina oliwy do smażenia

Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni. Wrzucić tam mięso mielone. Smażyć, aż zbrązowieje. Dodać poszatkowana w drobna kosteczkę cebule i paprykę, oraz bardzo drobno pokrojona papryczkę chilli. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5-10 minut, aż cebula będzie miękka. Przełożyć zawartość patelni do rondla. Wlać tam bulion, dodać puszkę pokrojonych drobno pomidorów oraz puszkę czerwonej fasoli. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez 20 minut. Doprawić przyprawami. Dodać dwie kosteczki czekolady. Gotować kolejne 15-20 minut pod przykryciem, aż czekolada się rozpuści, a potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Doprawić jeszcze raz na koniec, jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego:-)

Chili con carne

Chili con carne

atina_bc

Zawsze myślałam, że chili con carne to typowa meksykańska potrawa, a tymczasem zgodnie z Wikipedią jest to klasyczne danie kuchni teksańsko – meksykańskiej, powstałej w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. W 1977 roku ogłoszono chili con carne oficjalnym daniem stanu Teksas. Obecnie co roku w San Antonio odbywa się „Festiwal królowych chili”, podczas którego wszystko toczy się wokół chili con carne. Nazwa Chili con carne pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”. Przygotowując tę potrawę korzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Moje malutkie zmiany, to dodanie papryczki chili - co spowodowało, że wersja ta jest dość ostra.

Chili con carne

Składniki dla 3 - 4 osób:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 450 g mielonej chudej wołowiny
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
  • 1 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 dużej czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w kostkę
  • 1-2 papryczki chili, pokrojone w kostkę
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli (450 g), odsączonej z zalewy

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski, oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony. Dodać pomidory z zalewą, bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.

Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli i sałatką z awokado.

Smacznego:-)

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci