Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : pomidory

Warstwowa sałatka z tuńczyka i ryżu

atina_bc

Bardzo lubię sałatki warstwowe właśnie takie najczęściej przygotowuję na różne spotkania i imprezy. Bardzo dobrze prezentują się na stole i zwykle zachwycają gości. Pierwszy raz taką sałatkę jadłam u mojej kuzynki i od tej pory weszła do mojego menu na stałe.  Bardzo ją lubię podobnie jak prezentowaną już warstwową sałatką tuńczykową. Niby obie sałatki z tuńczykiem, ale jednak zupełnie inne w smaku. Zwykle na imprezowym stole obok sałatki gyros ląduje właśnie jedna z sałatek tuńczykowych. Składniki na tę sałatkę podane są na jedną dużą salaterkę lub dwie mniejsze.

Po prawej stronie w zakładce Kuchnia świąteczna dodałam kuchnię imprezową, może komuś się przyda, przy planowaniu imprezowego menu. Niedługo poszerzę ten zbiór jeszcze o inne propozycje.

Warstwowa sałatka z tuńczyka i ryżu

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
  • 2 puszki tuńczyka
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1-2 pomidory
  • 3 jajka
  • ketchup pikantny
  • majonez
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 duża cebula

Ryż ugotować. Jajka ugotować na twardo, wystudzić a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:

  1. ogórki
  2. 1 woreczek ryżu
  3. ketchup
  4. cebula
  5. 1 woreczek ryżu
  6. majonez
  7. jajka
  8. pomidory
  9. jeden woreczek ryżu
  10. tuńczyk
  11. ketchup
  12. groszek

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

Sałatka warstwowa z tuńczyka i ryżu  Sałatka warstwowa z tuńczyka i ryżu

Spaghetti z sosem mięsnym

atina_bc

Makaron z sosem to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki obiad. Najbardziej lubię sosy najprostsze jak pomidorowyspaghetti con aglio, olio e peperoncino. Kiedy mam troszkę więcej czasu przygotowuje sos mięsny.

Spaghetti z sosem mięsnym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie często indycze)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe papryczki peperoncino
  • 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 150 - 200 g żółtego sera
  • makaron spaghetti

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i peperoncino, ale tak by się nie zrumieniły. Dodać mięso i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przyprawy i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, albo na bardzo małym ogniu póki makaron nie będzie gotowy (jeśli sos zrobi się za gesty to należny dodać wodę z gotowania makaronu). Pod koniec smażenia dodać do sosu około 50 g tartego żółtego sera i dokładnie wymieszać, i podsmażać do czasu, aż ser się rozpuści.

Makaron gotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić go, pozostawiając trochę wody do ewentualnego rozcieńczenia sosu.

Serwować natychmiast układając na talerzu makaron, na to sos i całość posypując startym żółtym serem.

Smacznego:-)

Spaghetti z sosem mięsnym

Balti Butter Chicken

atina_bc

Pyszne danie wprost z kuchni pakistańskiej. Kurczak duszony w jogurcie, aromatycznych przyprawach, pomidorach i migdałach. Podawałam go z aromatycznym ryżem i raitą ogórkową. Bardzo nam taki obiad smakował. Przepis z "The Balti Cookbook" Shehzad Husain, na forum Cincin podała Tatter.

Balti Butter Chicken

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 mały liść laurowy (połamany na maleńkie kawałki)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 zielone kardamony (dałam 1/2 łyżeczki mielonego)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (zmiażdżonego)
  • 1 łyżeczka czosnku (zmiażdżonego)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kurczak (ok. 1.30 kg) bez skóry, pocięty na małe kawałki (dałam filety, ok. 900g)
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki oleju kukurydzianego
  • 2 średnie cebule (pokrojone)
  • 2 łyżki świeżej kolendry

Połączyć ze sobą: jogurt, migdały, wszystkie suche przyprawy, imbir, czosnek, pomidory (wraz z sokiem) i sól.
Przygotowanego kurczaka zalać jogurtowa mikstura i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozgrzać olej i masło na patelni o grubym dnie, dodać cebule i smażyć kilka minut. Dodać kurczaka, obsmażać mieszając przez około 10 minut. Dodać pozostały sos i połowę pokrojonej kolendry. Dusić pod przykryciem, aż mięso kurczaka bezie miękkie. Pod koniec zdjąć pokrywkę i gotować ostro, tak aby odparować cześć sosu (powinien być dość gesty).
Podawać posypany kolendrą z ryżem.

Smacznego:-)

Balti Butter Chicken

Z Widelcem po Azji

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

atina_bc

Tarta jest prosta, szybka i super smaczna. Uwielbiam takie jedzonko. Tarty można przygotować dowolnej wielkości, ja robiłam prostokąty wielkości dużych kanapek. Do niektórych tart dodałam jeszcze od siebie ser mozzarella. Przepis znalazłam u Małgosi już jakiś czas temu, ale niedawno przypomniała mi o nich Kabamaiga. 

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 300g)
  • około 300g zielonych szparagów
  • około 8 sztuk pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe
  • sól, pieprz
  • oliwa do skropienia
  • ser mozzarella (opcjonalnie)

Składniki na krem:

  • 4 łyżki gęstej śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki drobno utartego parmezanu
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno roztartego
  • około 1 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • pieprz do smaku

Przygotować krem. W miseczce wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitego kremu. Odstawić na kilka minut, by aromaty się "przegryzły".

Szparagi dokładnie opłukać. Odłamać zdrewniałe końcówki łodygi (chwycić szparaga bliżej dolnej części i lekko zgiąć złamie się sam dokładnie w tym miejscu, w którym kończy się zdrewniała część łodygi).

Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (dowolnej wielkości), a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy prostokąt ciasta wysmarować równomiernie ¼ części przygotowanego kremu śmietanowego (nie wychodzić masą poza nacięty rant). Szparagi przyciąć na długość tak by zmieściły się na przygotowanym cieście. Rozłożyć po kilka sztuk na każdym prostokącie. jeżeli przygotowuje sie z serem mozzarella, to poszarpać ją na małe kawałki i ułożyć kilka między szparagami. Pomidorki pokroić na plasterki (lub połówki) i również rozłożyć. Warzywa oprószyć lekko solą i pieprzem. Skropić oliwą.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut, aż ciasto się 'napuszy' i nabierze złotego koloru na rantach.

Smacznego:-)

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

tarta z dodatkiem sera mozzarella

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

Aloo Gobi Curry - czyli curry z kalafiora i ziemniaków

atina_bc

Ostatnio prezentowałam chlebki naan, dzisiaj znowu kuchnia indyjska, a z niej bardzo proste i smaczne danie curry z kalafiora i ziemniaków. Danie jest aromatyczne, lekko ostrawe i bardzo smaczne. Przygotowując to curry korzystałam z przepisu znalezionego u Tatter. Sos powinien być gęściejszy niż na zdjęciach, ale w pierwszy dzień już nie mogliśmy sie doczekać na to danie. Po odgrzaniu na drugi dzień był dużo gęściejszy.

Aloo Gobi Curry

Składniki:

  • 10 łyżek oleju kukurydzianego
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 600g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 600g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 4 duże pomidory lub puszka dobrych pomidorów z sokiem
  • 500ml mleka
  • 200ml wody lub wywaru warzywnego
  • sól
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka (czubata) chilli pickle w oleju
  • zielona kolendra

W dużym żeliwnym garnku (z pokrywką) rozgrzać olej, gdy zacznie dymić wrzucić nasiona kopru i liść laurowy. Mieszając smażyć, aż przyprawy zmienia kolor. Dodać wtedy posiekane cebule, zmniejszyć ogień i smażyć przez 10 minut. Wsypać przyprawy i mieszając smażyć. Następnie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut, garnek przykryć pokrywką. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać różyczki kalafiora. Zwiększyć ogień i przesmażyć. Dodać pomidory, mleko, wywar, odrobinę soli. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić curry przez 15 minut. Kalafior nie może się rozpadać, ale musi być dość miękki. Potem gotować jeszcze bez przykrycia aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Smacznego:-) 

Aloo Gobi Curry

Z Widelcem po Azji

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci