Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : papryka

Warzywne enchiladas

atina_bc

Enchilada to napełnione farszem tortille, zawinięte w rurkę i zapieczone. Pyszne, lekko pikantne danie z kuchni meksykańskiej. Uwielbiam takie obiady. Enchiladas podawałam z miską sałaty. Przepis Bajaderki z forum Mniammniam.

Warzywne enchiladas

Składniki:

  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2-3 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka przyprawy chili
  • 1/2 łyżeczki soli lub więcej, do smaku
  • 1 puszka (~420g) czerwonej fasoli
  • 1 puszka (~420g) czarnej fasoli
  • 1 puszka (~300g) kukurydzy
  • 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 średni pomidor
  • 10 dużych tortilli (z mąki pszennej)
  • 200 g startego sera cheddar

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • mała puszeczka (100g) papryczek chili
  • 1 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka kropel Tabasco
  • 1 szklanka gęstej krasnej śmietany

Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut paprykę, marchewkę, cebule i czosnek, aż cebula zmięknie. Dodać chili i jeszcze chwile dusić. Dodać pozostałe składniki i dobrze podgrzać.

Wszystkie składniki sosu z wyjątkiem śmietany zmiksować w blenderze aż powstanie gładki sos, doda śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawi do smaku jeżeli jest to konieczne.

Jeżeli tortille są twarde ułożyć je jedna na drugiej na talerzu, przykryć wilgotnym papierowym ręcznikiem i podgrzać w mikrofalówce przez minutę, aż będą miękkie i cieple.

Na każdej tortilli kłaść około 3-4 łyżek nadzienia (zależy jak duże tortille mamy), posypać łyżka startego sera i zawijać. Układać w dużym żaroodpornym naczyniu (lub kilku mniejszych) lekko wysmarowanym masłem. Kiedy już wszystkie tortille są wypełnione nadzieniem i ułożone, zalać je przygotowanym sosem. Naczynie przykryć folia aluminiową.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Zdjąć folie, posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut, aż ser się rozpuści.

Podawać z salsa, guacamole, dodatkowym startym serem i miska zielonej sałaty.

Smacznego:-)

 Warzywne enchiladas

Papryki faszerowane po turecku

atina_bc

Pierwszy raz tak faszerowane papryki jadłam na tegorocznych wakacjach. Podeszłam do nich z dystansem, ale zaciekawiło mnie podanie papryk na słodko. Tak przygotowane papryki bardzo nam posmakowały. W Turcji były podawane na zimno. Przepis zaczerpnęłam z książki Gonul Candas "Turkish table", podaję go jednak z moimi zmianami.

Papryki faszerowane po turecku

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 1 torebka ryżu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka orzeszków pini (dałam włoskie)
  • 1 - 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka poszatkowanej drobno pietruszki
  • 1 łyżka kopru
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sok z około 1/2 cytryny

Ryż wypłukać i namoczyć w letniej wodzie przez 20 minut.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekane orzechy włoskie (orzechy pini smażymy w całości). Dodać odsączony ryć i całość nadal podsmażać - tylko od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać dwie szklanki wody, zagotować, a potem zmniejszyć ogień i gotować dopóki woda nie wyparuje. Przykryć i pozostawić na 10-15 minut.

Po tym czasie do ryżu dodać pietruszkę, miętę, rodzynki i przyprawy: cynamon, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, cukier, sok z cytryny- całość dokładnie wymieszać.

Papryki wypłukać, odciąć im kapelusze, usunąć nasiona i napełnić farszem. Przygotowane papryki ustawić w ganku, do którego należy wlać około 1 - 1,5 szklanki wody i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do wyparowania wody, przez około 40 minut.

Przed podaniem schłodzić.tak faszerowane papryki podawałam z sosem jogurtowo - miętowym.

Smacznego:-)

Papryki faszerowane po turecku

Papryki faszerowane po turecku

 

Kurczak Calypso

atina_bc

Pyszny kurczak serwowany ze słodkawą nutą, czyli z tropikalną salsą. Całość moim zdaniem świetnie się komponowała i bardzo nam smakowała. Przepis znaleziony u Ireny i Andrzeja, a pochodzi ze strony recipeisland.com.

Kurczak Calypso

Składniki:

  • 1 posiekana mała cebula
  • 100 g posiekanej czerwonej papryki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól, 2 łyżeczki oleju
  • 100 g posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki Scotch Bonnet - można dać papryczkę chili

W misce wymieszać cebulę, czerwoną paprykę, sok z limonki, tymianek i czosnek. Dodać kurczaka. Wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć kurczaka, marynatę zachować. Mięso posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym oleju zrumienić kurczaka. Dodać marynatę, pomidory, wodę oraz ostrą papryczkę. Całość dusić przez około 45 minut. Wyłożyć kurczaka na talerz. Na wierzchu polać sosem.

Podawać z plantanami, ryżem oraz tropikalną salsą z Trynidadu.

Smacznego:-)

Z     widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Flatbreads z "Bourke Street Bakery"

atina_bc

W tym tygodniu Konsti zaproponowałam nam do upieczenia w ramach Weekendowej Piekarni proste, niskie chlebki - flatbreads - z różnymi dodatkami. Przepis z blogu A.Grey pochodzi z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness. Miałam ochotę przygotować ze wszystkimi trzema propozycjami nadzienia, niestety od dłuższego czasu nie mogę kupić świeżego rozmarynu. Tak więc moje chlebki były tylko w dwóch wersjach - z pieczoną papryką i pomidorkami. Obie wersje pyszne. Ciasto również bardzo dobre i proste w przygotowaniu. Myślę, że spokojnie można tutaj eksperymentować z dodatkami i dodawać swoje ulubione. Konsti, świetny wybór, dziękuję:)

Flatbreads z

Składniki na zaczyn:

  • 100g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2g świeżych drożdży

Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 600g mąki chlebowej
  • 13g świeżych drożdży
  • 400ml wody
  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 20ml mleka
  • 15g (1 1/2 łyżeczki) soli morskiej
  • 180g zaczynu

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.

Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 minuty, a następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Potem zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.

Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 1/2 godziny. Co 30 minut ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę.

Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec z parą, w temperaturze 180°C przez 25-30 minut (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180°).

Przykładowe dodatki na powierzchnię chlebków:

Pieczona papryka:

  • zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 55 ml oliwy z oliwek extravergine

Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Flatbreads z

Pomidorki cherry, parmezan i bazylia:

  • 20 pomidorków
  • 50g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 55ml oliwy z oliwek extravergine

Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

Flatbreads z

Rozmaryn i czarne oliwki:

  • 20ml oliwy z oliwek extravergine
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100g odsączonych, czarnych oliwek

Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego:-)

Flatbreads z

WeekendowaPiekarnia

Chili con carne II

atina_bc

Dzisiaj Cudawiankowa wersja chili con carne z czekoladą. Bardzo mnie zaintrygował dodatek czekolady do tej popularnej potrawy. Pierwszy raz przygotowywałam taką wersję, ale muszę powiedzieć, że bardzo mi posmakowała. W odróżnieniu od prezentowanego wcześniej przepisu, z tego powstaje zdecydowanie ostrzejsza potrawa, o nico bardziej płynnej konsystencji. Obie wersje pyszne i obie polecam.

Chili con carne

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kosteczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 300ml bulionu wołowego
  • słodka papryka, pieprz, oregano, kumin (kmin rzymski), odrobina soli

Ponadto:

  • ryż do podania z chili con carne
  • odrobina oliwy do smażenia

Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni. Wrzucić tam mięso mielone. Smażyć, aż zbrązowieje. Dodać poszatkowana w drobna kosteczkę cebule i paprykę, oraz bardzo drobno pokrojona papryczkę chilli. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5-10 minut, aż cebula będzie miękka. Przełożyć zawartość patelni do rondla. Wlać tam bulion, dodać puszkę pokrojonych drobno pomidorów oraz puszkę czerwonej fasoli. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez 20 minut. Doprawić przyprawami. Dodać dwie kosteczki czekolady. Gotować kolejne 15-20 minut pod przykryciem, aż czekolada się rozpuści, a potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Doprawić jeszcze raz na koniec, jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego:-)

Chili con carne

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci