Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : jogurtkefirmaslanka

Cypryjski deser jogurtowy

atina_bc

Przepis na ten deserek dostałam od pani Eli, która poznałam w tym roku na Cyprze. Pani Ela to wspaniała osoba i przewodnik. Tak ciekawie opowiadała o tym kraju, jego historii, mogłam jej słuchać godzinami. Piękno Cypru pokazała mi również Agnieszka i stało się Cypr pokochałam i mam niesamowitą ochotę tam wrócić. A przy okazji serdecznie pozdrawiam Agnieszkę i panią Elę! Jedną z rzeczy jakie polecono mi zakupić na Cyprze był syrop z drzewa chlebowego, którego użyłam do przygotowania deseru. Tak więc dzisiaj bardzo prosty i niesamowicie smaczny deser jogurtowo - orzechowy. 

Cypryjski deser jogurtowy

Składniki (ilość dowolna):

  • jogurt typu greckiego
  • orzechy włoskie - rozdrobnione
  • syrop z drzewa chlebowego

Do pucharków nakładać jogurt - orzechy - syrop - jogurt - orzechy - syrop.

Smacznego:-)

Cypryjski deser jogurtowy



Laban bikhyar - jogurtowa sałatka z ogórka

atina_bc

Dzisiaj proponują syryjską sałatkę z ogórka i jogurtu. Bardzo orzeźwiająca sałatka, smaczna a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu. Mnie skojarzyła się bardziej z dipem, - jako połączenie tzatziki i i sosu jogurtowo - miętowego. Bardzo lubię tego typy dodatki do dań, więc i ta sałatka bardzo mi smakowała. Przepis ze strony Syrian Cooking.

Laban bikhyar - jogurtowa sałatka z ogórka

Składniki:

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 1 ogórek średniej wielkości
  • 1 płaska łyżka suszonej mięty
  • 1 ząbek czosnku

Ogórek pokroić w małą kostkę, a następie wymieszać z jogurtem. Dodać pokruszona miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość dokładnie wymieszać. Posolić do smaku. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:-)

Laban bikhyar - jogurtowa sałatka z ogórka

Z Widelcem po Azji

Jogurtowe ciasto z wiśniami

atina_bc

Pyszne wilgotne ciasto z lekką kwaskową nutą, którą nadały mu wiśnie. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Warto wszystkie składniki dać w temperaturze pokojowej, co by nie narażać sie na zakalca. Przepis znalazłam u Evenki, a moja jedyną zmianą było zmniejszenie cukru.  

Jogurtowe ciasto z wiśniami

Składniki na formę 20x30 cm:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • cukier puder - do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wydrylowane wiśnie posypać 2 łyżkami mąki i podrzucać w misce, aż wszystkie pokryją się mąką.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na muffiny). Wsypać wiśnie i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem formy.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC, przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

 Jogurtowe ciasto z wiśniami

Balti Butter Chicken

atina_bc

Pyszne danie wprost z kuchni pakistańskiej. Kurczak duszony w jogurcie, aromatycznych przyprawach, pomidorach i migdałach. Podawałam go z aromatycznym ryżem i raitą ogórkową. Bardzo nam taki obiad smakował. Przepis z "The Balti Cookbook" Shehzad Husain, na forum Cincin podała Tatter.

Balti Butter Chicken

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 mały liść laurowy (połamany na maleńkie kawałki)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 zielone kardamony (dałam 1/2 łyżeczki mielonego)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (zmiażdżonego)
  • 1 łyżeczka czosnku (zmiażdżonego)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kurczak (ok. 1.30 kg) bez skóry, pocięty na małe kawałki (dałam filety, ok. 900g)
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki oleju kukurydzianego
  • 2 średnie cebule (pokrojone)
  • 2 łyżki świeżej kolendry

Połączyć ze sobą: jogurt, migdały, wszystkie suche przyprawy, imbir, czosnek, pomidory (wraz z sokiem) i sól.
Przygotowanego kurczaka zalać jogurtowa mikstura i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozgrzać olej i masło na patelni o grubym dnie, dodać cebule i smażyć kilka minut. Dodać kurczaka, obsmażać mieszając przez około 10 minut. Dodać pozostały sos i połowę pokrojonej kolendry. Dusić pod przykryciem, aż mięso kurczaka bezie miękkie. Pod koniec zdjąć pokrywkę i gotować ostro, tak aby odparować cześć sosu (powinien być dość gesty).
Podawać posypany kolendrą z ryżem.

Smacznego:-)

Balti Butter Chicken

Z Widelcem po Azji

Raita ogórkowa

atina_bc

Raita to rodzaj dipu przygotowanego na bazie jogurtu z różnymi przyprawami i warzywami. Często jest dodatkiem do dania głównego, świetnie nadaje się również do potraw z grilla. Pochodzi z kuchni indyjskiej, a mnie bardzo przypomina moje ulubione, tylko inaczej doprawione tzatziki. Przepis zaczerpnęłam od Rain1drop.

Raita ogórkowa

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego czy bałkańskiego)
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra papryka
  • świeża kolendra (lub pietruszka)

Ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć i odlać sok. Dodać do jogurtu wraz z przyprawami. Wymieszać. Posypać papryką i kolendrą. 

Smacznego:-)

Raita ogórkowa

Z Widelcem po Azji

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci