Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : szparagi

Jajko sadzone na szparagach

atina_bc

Maj to idealny moment na szparagi, dlatego prawie codziennie goszczą u mnie na stole. Najchętniej smażę je na masełku, na patelni grillowej i podaje jako dodatek do dań obiadowych.  Dzisiaj proponuję Wam najprostszy z letnich obiadów - jajko sadzone, szparagi i młode ziemniaczki w mundurkach. Uwielbiam takie jedzonko;-)

Jajko sadzone na szparagach

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni grillowej rozpuścić dwie łyżki masła i ułożyć szparagi posypane czosnkiem. Smażyć, aż szparagi zmiękną. W tym czasie na łyżce masła usmażyć jajka sadzone.

Szparagi  i jajka ułożyć na talerzach. Doprawić solą i pieprzem. Obok nich ułożyć młode ziemniaczki, które można polać roztopionym masłem.

Smacznego :-)

Szparagi

Lekko czosnkowe bułeczki ze szparagami

atina_bc

Nadszedł Czas na piknik. W tym roku z okazji akcji prowadzonej przez Usagi przygotowałam pyszne piknikowe bułeczki. Lekko czosnkowe pieczywko, a w środku - połączenie szparagów, sera i tymianku. Pyszna i pożywna kanapka.

Lekko czosnkowe bułeczki ze szparagami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży instant
  • 20 zielonych szparagów
  • 250 g sera mozzarella
  • 150 g sera parmezan
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • świeży tymianek

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Szparagi umyć i oderwać zdrewniałą część.

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec olej. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduży prostokąt, wielkości plastra szynki. Na rozwałkowane ciasto układać plaster szynki i przekrawać całość na pół. Na powstałe kwadraty układać ukośnie po jednej szparadze, 1 – 2 kawałeczki cienko pokrojonej mozzarelli, posypać startym parmezanem i ułożyć gałązkę świeżego tymianku. Ciasto zawinąć wokół szparagi, tworząc rulon.

Przygotowane bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190ºC . Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 25 minut.  

Smacznego:-)

Lekko czosnkowe bułeczki ze szparagami  Czas na piknik z home&you - półmetek!

Smażona mieszanka warzywna

atina_bc

Smażone warzywa podane z porcją ryżu mogą stanowić pyszny obiad. Ja bardzo lubię takie warzywa i przygotowuje sobie różne mieszanki. Dzisiaj prezentuje przygotowane po tajsku. Przy przygotowywaniu tego dania trzeba tylko uważać na ilość dodawanej soli, bo można je łatwo przesolić. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki Kena Hom Łatwa kuchnia tajska.

Smażona mieszanka warzywna

Składniki:

  • 225g brokułów
  • 225g szparagów
  • 225g kapusty pekińskiej
  • 225g małych kolb kukurydzy - świeżych lub z puszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 3 łyżki szalotki w cienkich plasterkach
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Oddzielić różyczki brokułów. Łodygi obrać i pokroić na plasterki. Oderwać twarde końcówki szparagów, a miękkie pociąć na kawałki o długości 4 cm.

Świeże kolby kukurydzy i brokuły wrzucić do dużego garnka z wrząca wodą, gotować około 3 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą, aby nie zmiękły.

Na dużym ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnie. Kiedy naczynie będzie średnio gorące wlać olej i od razu wrzucić czosnek. Smażyć go około minutę, a następnie wyjąć go łyżka cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku. Do woka wrzucić szalotkę oraz chili i mieszając smażyć przez minutę. Dodać kukurydzę oraz szparagi i mieszając smażyć 30 sekund. Wlać sos rybny i zagotować. Przykryć i gotować na dużym ogniu około 2 minuty. Dodać brokuły, kapustę pekińską, sos ostrygowy, cukier i sól. Smażyć na dużym ogniu przez kolejne 3 minuty, aż warzywa zmiękną.

Przełożyć na półmisek, przybrać smażonym czosnkiem i podawać od razu.

Smacznego:-)

Z Widelcem po Azji

 

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

atina_bc

Tarta jest prosta, szybka i super smaczna. Uwielbiam takie jedzonko. Tarty można przygotować dowolnej wielkości, ja robiłam prostokąty wielkości dużych kanapek. Do niektórych tart dodałam jeszcze od siebie ser mozzarella. Przepis znalazłam u Małgosi już jakiś czas temu, ale niedawno przypomniała mi o nich Kabamaiga. 

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 300g)
  • około 300g zielonych szparagów
  • około 8 sztuk pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe
  • sól, pieprz
  • oliwa do skropienia
  • ser mozzarella (opcjonalnie)

Składniki na krem:

  • 4 łyżki gęstej śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki drobno utartego parmezanu
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno roztartego
  • około 1 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • pieprz do smaku

Przygotować krem. W miseczce wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitego kremu. Odstawić na kilka minut, by aromaty się "przegryzły".

Szparagi dokładnie opłukać. Odłamać zdrewniałe końcówki łodygi (chwycić szparaga bliżej dolnej części i lekko zgiąć złamie się sam dokładnie w tym miejscu, w którym kończy się zdrewniała część łodygi).

Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (dowolnej wielkości), a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy prostokąt ciasta wysmarować równomiernie ¼ części przygotowanego kremu śmietanowego (nie wychodzić masą poza nacięty rant). Szparagi przyciąć na długość tak by zmieściły się na przygotowanym cieście. Rozłożyć po kilka sztuk na każdym prostokącie. jeżeli przygotowuje sie z serem mozzarella, to poszarpać ją na małe kawałki i ułożyć kilka między szparagami. Pomidorki pokroić na plasterki (lub połówki) i również rozłożyć. Warzywa oprószyć lekko solą i pieprzem. Skropić oliwą.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut, aż ciasto się 'napuszy' i nabierze złotego koloru na rantach.

Smacznego:-)

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

tarta z dodatkiem sera mozzarella

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

Frittata ze szparagami i ziemniakami

atina_bc

Bardzo smaczny i szybki obiad podpatrzony u Asi. Szparagi i młode ziemniaczki, czyli to co najlepsze o tej porze roku wzbogacone smakiem pieczonego boczku i bazylii.

Frittata z ziemniakami

Składniki no 4 porcje:

  • 400 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w grubą kostkę
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (5 - 6 sztuk)
  • 100 g pieczonego boczku, pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • pół pęczka bazylii
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ziemniaki wyszorować szczoteczkę, nie obierać. Pokroić na kawałki i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować przez 8 minut, odcedzić. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Szparagi umyć, odciąć twarde i zdrewniałe końce. Odciąć główki i odłożyć, a łodygi pokroić na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu zeszklić cebulę - nie rumieniąc. Od czasu do czasu mieszając, smażyć przez około 4 minuty. Dodać pokrojone łodygi szparagów i oprószyć solą. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodać połowę boczku i dalej smażyć przez 3 minuty. Dodać podgotowane ziemniaki i wymieszać. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, następnie wlać roztrzepane i posolone jajka. Dodać liście bazylii, delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzch rozłożyć główki szparagów i resztę boczku.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 12 minut. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać gorące.

Smacznego:-)

Frittata z ziemniakami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci