Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : golden-syrup

Ciasto imbirowe z Jamajki

atina_bc

Bardzo lubię wszelkie wypieki z dużą ilością melasy i korzennymi przyprawami. To ciasto właśnie takie jest. Bardzo smaczne, dość ostre w smaku, ale wszystkim wielbicielom korzennych przypraw powinno zasmakować. Uważam, że świetnym dodatkiem, którego nie powinno zabraknąć jest dżem morelowy, którym smaruje się wierzch ciasta, takie połączenie niezwykle przypadło mi do gustu. Do udekorowania wierzchu ciasta wykorzystałam mieszankę kandyzowanych owoców.

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

Ciasto imbirowe z Jamajki

Składniki na formę 12 x 35 :

  • 150 g masła
  • 150 g golden syrupu lub miodu
  • 150 g melasy
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 4 łyżki mleka

Składniki na górę:

  • 2 łyżki dżemu z moreli
  • 125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu, przesiać.

W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup (miód) i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, przestudzić.

Do suchych składników stopniowo wlewać zrobioną i przestudzoną mieszanką z masłem, wbić jajka, dodać mleko i zmiksować. Miksować krótko i tylko do połączenia się składników.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160ºC, przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.

Gotowe ciasto posmarować dżemem i udekorować paseczkami egzotycznych owoców.

Smacznego :-)

Ciasto imbirowe z Jamajki

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci