Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : nutella

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą

atina_bc

Dzisiejsza propozycja jest czekoladową wersją jednego z moich ulubionych ciast: krucho-drożdżowej strucli z orzechami. Ciasto ma w sobie wszystko to co lubię - jest kruche i czekoladowe i jest świetną odmianą dla często przeze mnie pieczonej drożdżowej gwiazdy. Posmakuje wszystkim kochającym nutellę ;-)

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant)
  • 70 g cukru pudru,
  • 70 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • szczypta soli
  • nutella

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i posiekać razem z masłem. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do mąki razem z jajkiem i żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki, jeżeli zbyt gęste - trochę śmietany). Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta i rozsmarować na nim nutellę, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Ciasto zwinąć w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę. Następnie ostrym nożem przeciąć wałek wzdłuż. Końce przeciętego wałka zapleść. Uformowaną struclę zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 40 - 50 minut.

Smacznego:-)

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą 

 

Tort Rocher

atina_bc

Na rozpoczęcie Czekoladowego Tygodnia - proponuję tort. Jak go opisać - mega słodki i mega pyszny - to cała prawda o nim:-) Nutella przełożona orzechowymi blatami bezowymi - od razu wiedziałam, że takie połączenie podbije moje serce. Tort ten przez ostatni rok piekłam na kilka różnych okazji. Bardzo wszystkim posmakował i często mnie o niego proszono. A smakuje wszystkim - dzieciom oczywiście najbardziej, ale też dorośli są zadowoleni jak mogą zjeść kawałeczek ;-) Od pewno czasu to mój pewniak na każdą okazję. Polecam :-)

Źródło: Moje wypieki.

Tort Rocher

Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 
  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaty bezowe można również upiec bez tortownic, odrysowując na papierze do pieczenia 23 cm okręgi i wykładając na nie masę bezową).

W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą.

Masę bezową rozdzielić pomiędzy trzy tortownice, wyrównać.

Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Blaty powinny być bardziej płaskie niż wyrośnięte, zarumienione.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Dodatkowo:

  • pralinki Ferrero Rocher, do uwieńczenia tortu
  • 3 - 4 pokruszone wafelki do lodów (pominęłam)

Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort oblać czekoladowym ganache (przepis poniżej). Schłodzić. W wierzch powciskać delikatnie pralinki Ferrero Rocher. Boki można obsypać pokruszonymi wafelkami do lodów.

Schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką.

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka golden syrupu (można pominąć, ale dzięki niemu polewa się pięknie błyszczy)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce i lekko gęstniejącym polewać tort.

Smacznego :-)

Tort Rocher

Tort Rocher 

Sernik potrójnie orzechowy

atina_bc

Tym razem ja, Majanka i Grumkowie postanowiliśmy przetestować przepis na sernik orzechowy. Jak dla mnie nazwa była troszeczkę myląca, bo w zasadzie sernik powinien się nazywać czekoladowo – orzechowy, albo nutellowy. Ale jakie znaczenie ma nazwa, jeśli w smaku sernik jest bardzo dobry. Do samego przepisu wprowadziłam małe zmiany. Pominęłam cukier z masy spodniej i zmniejszyłam jego ilość w masie serowej. W oryginalnym przepisie masa serowa była robiona z sera kremowego i wiejskiego, ja jednak zrobiłam ją wyłącznie z serka kremowego.

Sernik potrójnie orzechowy

Składniki na tortownicę 23 cm.

Składniki na spód:

  • ½ szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych,
  • 15 czekoladowych wafelków
  • 2 – 3 łyżki masła

Wafle pokruszyć (zetrzeć na tarce), a następnie wymieszać z ¼ szklanki orzechów. Dodać masło. Całość wymieszać, aż masa będzie wilgotna. Boki formy wysmarować tłuszczem, natomiast spód wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć przygotowaną masę i ugnieść ją. Całą formę owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej.

Składniki na masę:

  • 750 g sera kremowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • ¾ szklanki niesłodzonego kakao
  • 1 szklanka brązowego cukru (dałam jasny trzcinowy)
  • pół szklanki nutelli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 rozkłócone duże jajka
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru orzechowego

W łyżce wody rozpuścić kawę. Zmiksować ser, a następnie dodawać do niego stopniowo rozpuszczoną kawę, kakao, cukier, nutellę, skrobię kukurydzianą, sól i ewentualnie likier orzechowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Przełożyć masę do formy.

Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160ºC przez godzinę. Wyjąć, a kiedy sernik przestygnie obkroić nożem wokół brzegów. Schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Sernik podawać posypany resztą orzechów.

Smacznego:-)

Sernik potrójnie orzechowy

Słodkie drożdżówki

atina_bc

Przepis na te drożdżówki podała Dorotka, która robiła je z dżemem i makiem. Mojemu synkowi spodobała się jednak wersja Iwonki. Użyła ona tego samego przepisu na ciasto co Dorotka, jednak jako nadzienie dała nutellę. Drożdżówki też zawijałam tak jak Iwonka, bo to prosty i efektowny sposób. Z przepisu tego powstają wyśmienite drożdżówki. Chciałam, aby miały one także wyjątkowe zdjęcia. Mam nadzieję, że Edysia nie obrazi się na mnie za odgapienie jej jesiennej aranżacji. Bardzo mi się u niej podobały zdjęcia z jesiennymi listkami w tle i postanowiłam zrobić podobne.

Słodkie drożdżówki

Składniki na około 12 drożdżówek: 

  • 75g masła
  • 250 ml mleka
  • 25g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 500g mąki pszennej

Ponadto:

  • nutella, jabłka prażone lub inne nadzienie
  • jajko do posmarowania, roztrzepane

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Wyrabianie i wyrastanie można też pozostawić maszynie do chleba. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Na każdy nakładać około łyżki nutelli lub innego nadzienia. Zawijać w taki oto sposób:

 

Uformowane drożdżównki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Można polukrować.

Smacznego:-)

Słodkie drożdżówki

Słodkie drożdźówki z nutellą

Słodkie drożdźówki z jabłkami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci