Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : slonecznik

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem

atina_bc
WeekendowaPiekarniapogodzinach

W jednym z wydań Weekendowej Piekarni po godzinach Tatter zaproponowała chlebek pszenno - żytni ze słonecznikiem, z przepisu Mirabbelki. Chlebek upiekłam i smakiem jestem zachwycona. Bardzo mi smakował, choć ciasto chyba wyszło mi ciut za gęste, twarde a chlebek miał lekko zbity miąższ.

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem

Składniki na 2 bochenki

Składniki na zaczyn:

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 45 g letniej wody
  • 75 g białej pszennej maki chlebowej

Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, przykryć folią i zostawić na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 500g białej pszennej maki chlebowej
  • 100g mąki żytniej sitkowej (lub żytniej typ 720 i żytniej typ 2000 w proporcji 1:1)
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 455g letniej wody
  • 13g soli
  • 120g ziaren słonecznika, uprażonych

Do dużej miski wsypać mąki, dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sól i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać wystudzone ziarna słonecznika i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielnic na dwie części, z każdej ukształtować luźną kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w górę umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.

Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250ºC. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220ºC i piec jeszcze 35 minut.

Smacnego:-)

Chleb na zakwasie z ziarnami

atina_bc
WeekendowaPiekarniapogodzinach

Zadanie nr 6 w WP po godzinach to wybrany przez Polkę chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) z Blog Wild Yeast. Chlebek jest pyszny taki mega ziarnisty, mięciutki i pachnący. W oryginale dodawało się do niego ziaren konopi, ale ja ich niestety nie miałam i dałam własną kompozycję ziaren.

Chleb na zakwasie z ziarnami

Składniki na 2 bochenki

Składniki na namaczankę:

  • 100 g mieszanych ziaren (dałam sezam, siemie lniane, czarnuszkę, słonecznik)
  • 35 g płatków owsianych (nie instant)
  • 86 g wody

Ziarna wymieszać w misce, zalać wodą, przykryć i zostawić na 30 minut.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 240 g mąki pszennej chlebowej
  • 94 g mąki pszennej chlebowej razowej
  • 41 g mąki żytniej
  • 227 g wody
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
  • 9,5 g soli
  • namaczanka

W misce wymieszać mąki, wodę i zakwas. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników, przykryć i zostawić na 30 minut (autoliza). Dodać sól i ponownie miksować na małych obrotach (jeśli jest taka potrzeba można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe). Po kilku minutach dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut. Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry. Ciasto musi wyrastać przez 2-2,5 godziny. Aby sprawdzić czy jest gotowe, lekko naciskamy je palcem - jeśli będzie wracać powoli do pierwotnego kształtu możemy wstawić je do piekarnika.

Piekarnik z kamieniem nagrzać do 250ºC i spryskać wodą. Wyrośnięty bochenek zsunąć na łopatę, szybko naciąć wzdłuż i zsunąć na kamień. Po włożeniu chleba do pieca zmniejszyć jego temperaturę do 230ºC.

Piec przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary, a na ostatnie 10 minut wyłączyć piec, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim chleb. Studzić na kratce do pieczywa.

Smacznego:-)

Chleb na zakwasie z  ziarnami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci