Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : zurawina

Biscotti z żurawiną i pistacjami

atina_bc

Biscotti to tradycyjne włoskie ciasteczka wypiekane dwukrotnie. Kiedyś piekłam takie z dodatkiem masła i były bardziej jak kruche ciasteczka. Tym razem wypróbowałam wersję "twardą". Ciasteczka są pyszne, jednak jedząc je koniecznie trzeba mieć obok kubek pysznej kawy, w którym się je moczy przed ugryzieniem. A te pyszne ciasteczka piekłam razem z Cudawianką, z czego bardzo się cieszę, bo nie ma to jak wspólne chwile spędzone co prawda w wirtualnej kuchni, ale zawsze razem. Dziękuję Ci bardzo za to pieczenie:* Przepis z "Nigellisima" 

Biscotti z żurawiną i pistacjami

Składniki na około 15 ciastek:

  • 1 jajko
  • 75g cukru (najlepiej drobny, do wypieków)
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 125g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75g pistacji
  • 50g suszonej żurawiny

Jajko z cukrem zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz gałką muszkatołową i całość wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta pistacje (w całości) oraz suszoną żurawinę.

Ciasto wyłożyć na dobrze omączony blat, ręce również dobrze obsypać mąką (ciasto jest klejące). Z ciasta uformować wałek długi na około 25 cm. Ułożyć go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, aż do momentu kiedy zaczną się lekko rumienić. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut, po czym ostrym nożem pociąć na ukośne plastry (w sumie 15 kawałków). Ponownie ułożyć je na blaszce (wnętrzem do góry) i piec przez 5 minut z każdej strony (dalej w 180ºC ). Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego:-)

Biscotti z żurawiną i pistacjami  

Tarta sernikowo-żurawinowa

atina_bc

W tej tarcie połączona jest kwaskowa żurawina z pysznym , lekko korzennym serkiem. Orzeźwiające i pyszne połączenie. Osobom, które nie przepadają za smakiem gałki muszkatołowej proponuje ja wymienić na inna przyprawę, gdyż jest ona mocno wyczuwalna. Piekąc ja można dżem żurawinowy przygotować dzień wcześniej, wtedy upieczenie już samej tarty jest ekspresowe. Tarta pieczona z przepisu Bajaderki. Tarta z żurawinami i korzennym sernikiem, to świetne zakończenie dwóch listopadowych akcji - Żurawinowej u Usagi i Korzennego tygodnia u Ptasi.

Tarta sernikowo-żurawinowa

Forma do tarty 23 cm.

Składniki na spód:
1 1/4 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
1 duże jajko

Składniki na masę żurawinową:

340g świeżych lub mrożonych żurawin (nie rozmrożonych)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka wody

Składniki na masę serową:
340g sera Philadelphia (dałam taki do serników)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki brandy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie - można dodać tez trochę innych przypraw jak ziele goździki czy ziele angielskie)
szczypta soli 

Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki krotko wymieszać razem (w malakserze). Powstałym ciastem wylepić spód i boki formy do tarty. Schłodzić przez  około 30 minut. Schłodzoną tarte wyłożyć folia aluminiowa i obciążyć (ryżem, fasolą).

Piec  w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez około 20-25 minut. Ostrożnie zdjąć folie z ciężarkami i jeszcze chwilkę dopiec ciasto aż brzegi zaczną się lekko rumienić.

Obniżyć temperaturę piekarnika do 150ºC. 

Przygotowanie warstwy żurawinowej:
Wszystkie składniki zagotować w rondlu na średnim ogniu. Obniżyć temperaturę i gotować bez przykrycia, aż masa lekko zgęstnieje - przez około 20 minut, nie dłużej - masa zgęstnieje podczas stygnięcia. Przetrzeć do miski przez gęste sitko, wystudzić. 

Przygotowanie masy serowej:
Utrzeć ser, śmietanę i cukier na gładką masę. Dodać jajka, żółtka, brandy, wanilie, gałkę, sól i dokładnie wymieszać, masa będzie dość rzadka. 

Wystudzony dżem lekko podgrzać, dodając trochę wody w razie potrzeby - rozsmarować polowe na spodzie tarty. Zostawić na kilka minut aby żurawiny zgęstniały. Delikatnie wylać na to masę serową.

Piec w temperaturze 150ºC, przez około 35-40 minut, aż masa stężeje ale ciągle jest "galaretowata" na samym środku. Wystudzić całkowicie. Podgrzać pozostały dżem (jeśli jest taka potrzeba) i rozsmarować równą warstwa na wierzchu. 

Smacznego:-)

Tarta sernikowo-żurawinowa

Tarta sernikowo-żurawinowa

Tarta sernikowo-żurawinowa

Wielkie Święto Żurawiny 

Kruche ciastka Cranberry Noel

atina_bc

Kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny, orzechów i kokosu. Pyszne, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu. Na takie zawsze mam ochotę. Przepis podany na forum Cincin przez Dziunię, pochodzi z programu TV Marthy Stewart. przepisem tym z przyjemnością dołączam do żurawinowej akcji Usagi.

Kruche ciastka Cranberry Noel

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów (dałam orzechy włoskie)
  • około 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.

Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Bardzo ostrym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 ºC , przez około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Smacznego :-)

Kruche ciastka Cranberry Noel

Kruche ciastka Cranberry Noel  Wielkie Święto Żurawiny



Kruche ciastka Cranberry Noel

Ciasteczka z tartą różą

atina_bc

Prezentowane niedawno tarte płatki róży wykorzystałam do przygotowania ciasteczek. Ciasteczka są pyszne, kruche z delikatnym różanym aromatem. Bardzo mi smakowały. Przepis zaczerpnęłam od Margot, jednak troszkę go pozmieniałam i podaje oczywiście tak jak piekłam. 

Ciasteczka z tartą różą

Składniki na około 20 sztuk:

  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 180 g maki tortowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżeczki płatków róży utartych z cukrem
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka ostudzonej wody

Żurawinę pokroić na drobne kawałki (im mniejsze tym lepsze). Utrzeć masło, a następnie dodac do niego tarte płatki róży - całość chwile ucierać do połączenia składników. Do masy dodać mąkę, sodę, sól oraz żurawinę. Wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie ciasto pociąć na 20 równych plasterków.

Ciasteczka z tartą różą

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165ºC przez 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 155ºC  i piec jeszcze 10 minut (ja piekłam tylko 20 minut i ciasteczka były gotowe).

Smacznego:-)

 

Ciasteczka z tartą różą

Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, kwiatki do jedzenia, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers

Ciasteczka pomarańczowo - żurawinowe

atina_bc

Wczoraj zapłonął znicz olimpijski w Vancouver i również wczoraj upiekliśmy razem z Majanką, Ireną i Andrzejem pyszne kanadyjskie ciasteczka. Przepis na nie pochodzi z książki "Canada - Excellence At Your Table" i oczywiście wyszperał go Andrzej. A same ciasteczka polecam szczególnie, gdyż dawno już nie jadłam tak pysznych ciasteczek. Niesamowite połączenie orzechów, żurawiny z lekkim pomarańczowym aromatem, a to wszystko umieszczone w niepozornych maślanych kółeczkach.

Ciasteczka pomarańczowo - żurawinowe

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych słodzonych żurawin
  • 220 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki skrobi kukurydzianej
  • pół szklani posiekanych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 i pół łyżki soku pomarańczowego
  • 2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 i pół łyżki otartej skórki pomarańczowej

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać sok i skórkę pomarańczową. Mąkę, skrobię i sól wymieszać razem. Dodać do masy miksując na małych obrotach, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać żurawiny i orzechy i zagnieść ciasto.

Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich walce o długości około 25 cm. Zawinąć w woskowy papier lub folie spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Następnie ciasto pokroić w 1 - 1,5 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Piec w temperaturze 165ºC przez 13 - 18 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną brązowieć.

Smacznego:-)

Ciasteczka pomarańczowo - żurawinowe

Ciasteczka pomarańczowo - żurawinowe

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci