Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kokos

Babeczki kokosowe

atina_bc

W tym roku do koszyczka upiekłam mocno kokosowe małe babeczki. Można je polać mleczną lub gorzką czekoladą, to już wedle upodobań. Mięciutkie, nie za słodkie - pyszne :-) 

Źródło: Moje wypieki.

Babeczki kokosowe

Składniki na 6 babeczek:

  • 60 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego (lub dodatkowe 2 łyżki mleka)

​Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia.

Foremki na małe babeczki posmarować masłem i oprószyć zmielonymi migdałami lub kaszą manną. Przelać do nich ciasto (1 cm od górnej granicy foremki) wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady, posiekanej (mlecznej lub gorzkiej)
  • 30 g masła

Czekoladę i masło umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Gęstniejącą polewą polać babeczki, posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego :-)

Babeczki kokosowe

Babeczki kokosowe

Kruche ciastka Cranberry Noel

atina_bc

Kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny, orzechów i kokosu. Pyszne, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu. Na takie zawsze mam ochotę. Przepis podany na forum Cincin przez Dziunię, pochodzi z programu TV Marthy Stewart. przepisem tym z przyjemnością dołączam do żurawinowej akcji Usagi.

Kruche ciastka Cranberry Noel

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów (dałam orzechy włoskie)
  • około 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.

Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Bardzo ostrym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 ºC , przez około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Smacznego :-)

Kruche ciastka Cranberry Noel

Kruche ciastka Cranberry Noel  Wielkie Święto Żurawiny



Kruche ciastka Cranberry Noel

Brazylijskie bułeczki kokosowe

atina_bc

Pyszne kokosowe bułeczki - podobno brazylijska klasyka. Na ciepło to smakują prawie jak kokosanki, a na zimno jak bułki z kokosem;-) Najbardziej smakowały mi na ciepło, więc na drugi dzień podgrzewałam je w mikrofali przed jedzeniem;) Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, a kokosowe nadzienie jest niezwykle smaczne. Ja to je wyjadałam w trakcie przygotowywania;-) Z podanych proporcji wychodzi około 10-12 bułeczek - w zależności na jak grube paski pokroimy rulon. Sposób przygotowania podobny do norweskich bułeczek cynamonowych. Pyszna propozycja dla kochających kokosowe smaki. Przepis znalazłam u Agaty.

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Składniki (na ok. 12 bułeczek):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka=240 ml)
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Składniki na nadzienie
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania

W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Jak ciasto będzie wyrośnięte, lub pod koniec jego wyrastania przygotować farsz. Na małej patelni podgrzać (przez około 2 minuty) składniki farszu - do czasu gdy cukier się rozpuści, a wiórki zaabsorbują mleko.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubość około 5 mm. Pokryć równomiernie kokosową masą i zrolować. W zależności od długości rulonu podzielić na około 10 - 12 równych części. Układać je w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, częścią rozciętą do spodu. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200ºC  przez około 20 minut, do zezłocenia. Jeżeli szybko biedą łapać kolor można przykryć folia aluminiową.

Smacznego:-)


Brazylijskie bułeczki kokosowe

Lekko egzotyczne ciasto z borówkami

atina_bc

Okres letni jeszcze wakacyjny, to i ciasto - proste, lekkie i oczywiście owocowe. Miałam pod ręka troszkę borówek, to postanowiłam je wykorzystać. Oczywiście można z nim i upiec szybkie ciasto z tego przepisu. Mnie jednak wpadł w oko nieco wzbogacony przepis na równie szybkie w przygotowaniu ciasto. Przepis znalazłam u Dorotus, a pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart. Moje ciasto wygląda odrobinkę inaczej, gdyż część owoców wymieszałam z ciastem, a tylko częścią posypałam wierzch. Ciasto jest bardzo smaczne - lekko kwaskowe, z posmakiem kokosu, a testowane było przez prawdziwych znawców, moich przesympatycznych gości.

Lekko egzotyczne ciasto z borówkami

Składniki na formę 22 x 32 cm:

  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka lekko ubitych (w szklance) wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki maślanki
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 3 szklanki borówek (ja dałam borówkę amerykańską)
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi, odłożyć.

Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając. Dodawać odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z limonki, zmiksować. Połowę owoców wmieszać delikatnie w ciasto.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzić w niej równo ciasto. Wierzch posypać pozostałymi owocami.

Piec w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Lekko egzotyczne ciasto z borówkami

Biscotti tropikalne

atina_bc

Przeglądając kiedyś zawartość szafki napotkałam mieszankę suszonych owoców mając ochotę na coś słodkiego upiekłam ciasteczka. Bazując na przepisie na biscotti przygotowałam ciasteczka we włoskim stylu z mieszanką suszonych owoców egzotycznych, kokosem i nazwałam je tropikalne, tak jakoś mi się skojarzyły.  Ciasteczka są pyszne i bardzo kruche.

Biscotti tropikalne

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki otartej skórki z limonki
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki Malibu
  • 250 g mieszanki suszonych owoców egzotycznych ( m. in. ananasa, kiwi, papai, moreli)
  • 100 g wiórków kokosowych

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć mikserem na gładką masę, dodać jajka, po jednym, wymieszać ze skórką z limonki, mleczkiem kokosowym i Malibu. Dodać mąkę i wymieszać tylko do momentu kiedy składniki dobrze się połączą. Wymieszać z suszonymi owocami i kokosem (ciasto będzie dość lepkie, takie ma być). Podzielić na dwie części i dobrze umączonymi rękami uformować lekko spłaszczone wałki, o długości 35-38 cm. Ułożyć na blasze.

Piec w temperaturze 165ºC, przez około 30 minut, aż do momentu kiedy będą wydawały się suche i zaczną się lekko rumienić. Wyjąć, przestudzić i pokroić na lekko ukośne 2cm kromeczki, można również ukroić prosto na małe kromeczki (do krojenia użyć bardzo ostrego noże, bo w przeciwnym wypadku ciasto może nie dać się pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone ciastka ułożyć z powrotem na blasze i piec około 8 minut z każdej strony, aż do momentu kiedy się ładnie zrumienią. Wystudzić.

Smacznego:-)

 Biscotti tropikalne

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci